De cele mai multe ori, diabetul zaharat de tip 2 este depistat târziu, din cauza lipsei simptomelor evidente. Setea extremă, urinarea frecventă, vindecarea greoaie a rănilor pot fi puse pe seama acestei boli cronice. De asemenea, există şi alte semne prin care afecţiunea se poate manifesta.
Mâncărimile persistente la nivelul mâinilor şi picioarelor ar putea fi unul dintre simptomele diabetului de tip 2, potrivit unui studiu al reţelei americane „The Joint Chiropractic”.
Nevoia frecventă de scărpinare a pielii se poate datora pielii uscate de la nivelul membrelor, unei infecţii micotice sau circulaţiei deficitare, efecte observate la persoanele cu diabet. Un nivel prea ridicat al glicemiei poate afecta circulaţia sangvină la mâini şi picioare. Acest lucru poate duce la uscarea pielii şi la apariţia mâncărimilor.
CITEȘTE ȘI: Tot mai mulţi români suferă de diabet. TOP 10 alimente care previn această boală
Specialiştii recomandă persoanelor cu acest simptom să meargă la medic. „Dacă folosiţi regulat o cremă hidratantă, iar mâncărimile nu se ameliorează, testaţi-vă glicemia”, recomandă specialiştii.
Diabetul zaharat de tip 2 apare mai ales după 40 de ani se caracterizează prin creşterea concentraţiei de glucoză în sânge datorită, pe de o parte, scăderii secreţiei de insulină din pancreas, dar mai ales datorită instalării rezistenţei la insulină la nivel celular, potrivit clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Recomandările Federației Române de Diabet: Cum să îți crești imunitatea dacă ai diabet
Există o predispoziţie genetică în apariţia diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, boala este favorizată de alimentaţia bogată în grăsimi şi zahăr, de stres, sedentarism, obezitate. În cele mai multe cazuri, diabetul de tip 2 este asociat cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune).