Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a născut joi o fetiță. Anunţul a fost făcut, pe Facebook, de iubitul fostului ministru, Adrian Alexandrov.
„Astazi ora 14:00, micuta Eva Maria s-a hotarat sa ne ia prin surprindere si a venit pe lume! Sunt un tatic fericit si avem o fetita frumoasa si sanatoasa (se pare ca seamana cu tati). Elena se simte bine, iar sarcina a decurs normal. O bucurie greu de descris in cuvinte. Abia astept sa imi tin fetita in brate, si le doresc tuturor sa aiba parte de astfel de momente fericite, pentru ca un copil este o Binecuvantare!”, a scris Adrian Alexandrov, pe Facebook.
Ulterior, Elena Udrea a relatat pe scurt experienţa naşterii, într-o declaraţie pentru Mediafax.
„Totul a fost pe repede înainte. Ne-a luat prin suprindere pe toți. S-a întâmplat totul în 5 ore. Nu am avut timp de emoții. Plus durerile de la nașterea naturală. Aproape nu înțelegeam că deja se născuse. Copilul e foarte bine, complet sănătos, avea deja peste 8 luni, cu aproape trei kilograme, 50 cm, este considerată un copil mare la vârsta lui. Eu sunt foarte bine. Nu am dormit, nu mi-e somn, sunt gata să plec acasă”, a declarat Elena Udrea.
CITEȘTE ȘI: Studiu cu rezultate surpriză: Copiii născuţi în această lună sunt mai inteligenţi
Naşterea la 8 luni gestaţionale prezintă unele riscuri. O naştere prematură poate veni la pachet cu unele probleme ale bebeluşului.
Potrivit nastenatural.ro, motivul pentru care se consideră riscantă nașterea la 8 luni gestationale are îndeosebi legătură cu o afecțiune ce poartă denumirea de tahipnee tranzitorie a nou-născutului. Aceasta este o afecțiune de tip respirator observată la un interval scurt de la naștere la bebeluș. Din denumire, tranzitorie, presupune că are o durată scurtă, cel mai adesea fiind vorba de un interval mai mic de 24 de ore. Tahipneea reprezintă o respirație rapidă, mai rapidă decât prezintă nou-născuțîi normali (respectiv între 40-60 ori pe minut).
Cauzele pentru care apare tahipneea tranzitorie au legătură cu dezvoltarea plămânilor în uterul matern
Pe măsură ce bebelușul crește, plămânii săi secretă un lichid special. Acest lichid umple plămânii și îi ajută să se mărească. Atunci când bebelușul este născut la termen, substanțele chimice eliberate în travaliu transmit plămânilor să oprească producerea acestui lichid special. Plămânii bebelușului încep să îl îndepărteze sau să îl resoarba. Primele respirații pe care bebelușul le face după naștere reușesc să umple plămânii cu aer și ajută la eliminarea restului de lichid pulmonar. Rămășițele de lichid din plămâni determina o respirație rapidă, fiind mai dificil pentru mi
Cea de-a opta luna de sarcina constă în general în săptămânile 34, 35, 36, 37 și 38, în funcție de data exactă în care a avut loc concepția.
Se spune că bebelușul este bine dezvoltat în cea de-a șaptea luna de sarcina și că are toate șansele de a supraviețui dacă are loc o naștere prin cezariană. Însă atunci când travaliul debutează înainte de 37 săptămâni (numerate din prima zi a ultimului ciclu menstrual), acestea pot fi riscuri de sarcină prematură: avort spontan, infecție gravă de tract urinar, complicații precum ruptură prematură a membranelor, preeclampsie și hemoragie, malformaţia uterului, anemie gravă, apendicită acută și operație abdominală. Aceste complicații pot influența riscul de mortalitate a bebelușului și sănătatea maternă.
CITEȘTE ȘI: Dimineţi lipsite de stres. Ghidul părinţilor la început de şcoală
Contraindicațiile nașterii premature includ:
– probleme ale mamei precum hipertensiune gravă, diabet gestational și hemoragie
– probleme ale fătului precum stres fetal, malformații congenitale sau chiar deces.