O problemă intens dezbătută privind alimentaţia este cea a consumului de ouă. Ba că este interzis să mănânci mai multe de 2-3 ouă pe săptămână, ba că ar trebui să folosești doar albușul, nu și gălbenușul. Ce este mit sau realitate, am căutat să aflăm direct de la specialiști. Și așa am dat peste recomandările făcute în revista Viva de reputatul cercetător în domeniul alimentației, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Poți introduce liniștit ouăle în dieta ta, cu condiţia să le mănânci în prima parte a zilei şi să le gătești sănătos.
Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine
Ouăle atacă ficatul? Nimic mai fals!
„La micul dejun, cel mai indicat e să se mănânce ouă, deşi acestea sunt cumva intrate în dizgraţie. ”, își începe discursul celebrul om de știință. Care aproape că șochează o populație care în ultimul timp aude doar de cât de nociv poate fi consumul zilnic de ouă.
„Sunt foarte mulţi care spun să nu se consume mai mult de un ou sau două pe săptămână. Părerea mea este că se pot mânca şi cinci ouă pe zi, e adevărat în prima parte a zilei şi pregătite sănătos – adică fierte sau prăjite în grăsime de porc sau în unt cu 99,7% grăsime. ”, sunt recomandările doctorului Menci.
„Astăzi, adevărata ştiinţă a nutriţiei arată că mesele noastre trebuie să fie foarte bogate în grăsimi de origine animală. Este o dietă care astăzi se cunoaşte sub denumirea de dietă ketogenică, adică în care grăsimile ar trebui să fie de peste 50% din alimentele pe care le consumăm.
Dintre grăsimile vegetale sunt recomandate uleiul de măsline extravirgin, dar neapărat presat la rece, precum şi uleiul de cocos, care are nişte acizi graşi buni. Ficatul gras şi colesterolul alimentar nu au nicio legătură cu boala cardiovasculară şi cu boala cerebovasculară. Problema sunt carbohidraţii care în ficat se transformă în trigliceride şi fac ficatul gras”, a explicat dr. Mencinicopschi.
Comentarii: