Ne parfumează serile de mai, dar sunt și excelente pentru sănătate. Află care sunt puterile sale terapeutice și cum poți prepara și tu leacuri din flori de soc.
Socul a fost utilizat de secole în medicina tradițională europeană. Din florile de soc se face tradiționala socată, dar și un ceai pentru tratarea gripei și a răcelilor. Dar aceste leacuri din flori de soc au mult mai multe întrebuințări pentru sănătate.
Leacuri din flori de soc. Beneficii pentru sănătate
Florile de soc sunt utilizate în sinuzită, răceli, gripă, bronșită, diabet și constipație. Au, de asemenea, efect diuretic, diaforetic și pot opri sângerările. Sunt, de asemenea, utilizate sub formă de gargară pentru tuse, răceli, răgușeală (laringită), gripă și dificultăți de respirație. Se utilizează în cataplasme pentru dureri articulare și dureri și diverse inflamații.
CITEȘTE ȘI: Căpșuni cu zahăr, un mare NU: Cum este afectat creierul de această combinație
Leacuri din flori de soc. Contraindicații
Nu există suficiente informații despre siguranța administrării la gravide sau mame care alăptează. De aceea, nu ar trebui să folosești soc în aceste situații. Dacă este administrat împreună cu medicamente împotriva diabetului, poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge. Dacă ai diabet și utilizezi flori de soc, asigură-te că monitorizezi cu atenție nivelul zahărului din sânge. Tot din acest motiv, leacurile din flori de soc sunt contraindicate cu cel puțin două săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Socată răcoritoare și sănătoasă
Socata este unul dintre cele mai gustoase leacuri din flori de soc. Ar fi bine să alegi să o prepari cu miere și să culegi socul din zone nepoluate. Pentru preparare ai nevoie de 6-8 inflorescențe mari, trei litri de apă plată, 250 g miere și două lămâi de mărime medie.
Spală bine florile cu apă rece și lasă-le un sfert de oră în apă pentru a scăpa de orice impuritate. Separat, amesteci apa cu mierea și o pui la foc mic pentru a se omogeniza. Este important să nu fiarbă.
Se adaugă siropul cald peste florile de soc, coaja rasă de la cele două lămâi și sucul de lămâie. Se lasă totul într-un borcan mare de sticlă. Acoperi cu tifon și lași timp de două zile într-un loc ferit de lumină și căldură. După două zile se strecoară, se pune în sticle și se păstrează la frigider.
CITEȘTE ȘI: Simptomele ciudate care arată că ai viermi intestinali
Cum folosești socul
”Florile și fructele de soc au acţiune sudorifică. Au o influenţă bună în răceli, stări gripale, bronşite şi stări febrile. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor.
Infuzia din flori de soc se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă să stea acoperit timp de 10-15 minute, după care se strecoară. Din florile de soc se prepară socata, băutură răcoritoare. Pentru uz extern, poți face cataplasme cu decoct concentrat (30-50 g de plantă la un litru apă). Au efect antiinflamator,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Comentarii: