Risc dublu de accident vascular cerebral și de infarct pentru cei care obișnuiesc să doarmă mai puțin de cinci ore pe noapte, potrivit unor studii prezentate la Congresul European de Cardiologie 2018, scrie raportuldegarda.ro.
6-8 ore de somn pe noapte
O meta-analiză a 11 studii prospective, cu un total de peste 1 milion de subiecți, a comparat riscul de deces prin boală arterială coronară sau accident vascular cerebral în funcție de numărul de ore dormite pe noapte. Intervalul de control ales a fost de 6-8 ore. Comparat cu acesta, cei care dorm mai puțin sau mai mult au avut un risc crescut de deces cardiovascular (cu 11%, respectiv 33%).
CITEȘTE ȘI: Cum ştii dacă ai un somn de calitate – Semnele care îţi arată că te-ai odihnit corespunzător
Pentru a începe să dormim 6-8 ore pe noapte, Dr Epameinondas Fountas, autorul metanalizei, ne recomandă:”Culcatul și trezitul la aceeși oră în fiecare zi, evitarea acoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiu fizic zilnic. Un somn cu o durată optimă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos.”
Risc dublu de accident vascular cerebral și de infarct
Un alt studiu a urmărit timp de 21 de ani, toți locuitorii orașului suedez Gothenburg, de sex masculin, născuți în anul 1943, care au acceptat să facă parte din studiu. Riscul de evenimente cardiovasculare a fost de două ori mai mare în grupul cu o durată a somnului mai mică de 5 ore, comparat cu grupul de control, în care durata somnului a fost de 7-8 ore. De asemenea, cei din acest grup au avut o prevalență mai mare a factorilor de risc cardiovascular.
CITEȘTE ȘI: Remediu natural pentru insomnie: Plantele care, ţinute în ghivechi în dormitor, îţi oferă un somn odihnitor
“În studiul nostru, nivelul efectului asupra riscului cardiovascular asociat lipsei de somn a fost similar cu cel al fumatului sau a diabetului la vârsta de 50 ani”- a declarat Moa Bengtsson, autor al studiului.
Comentarii: