Când ţi-e lumea mai dragă şi concediul de vară bate la uşă, te trezeşti cu nesuferita răceala de vară. Chiar dacă răceala apare cu precădere în sezonul rece, nu suntem feriţi de ea nici în anotimpul cald, iar asta din cauza mediului umed, preferat de virusuri.
Nas înfundat, dureri în gât, febră, strănut şi secreţii nazale abundente? Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva în timpul verii!
Diferenţa dintre răceala de iarnă şi răceala de vară
Chiar dacă ambele forme de răceală sunt cauzate de aceleaşi virusuri, respectiv rinovirusuri, ele pot fi percepute diferit în funcţie de anotimp. Iarna, de exemplu, ne este mai uşor să ne adaptăm situaţiei, respectiv să ne băgăm sub pătură şi să mâncăm o supă fierbinte de pui, pe când vara… ei bine, temperaturile crescute ne îmbie mai degrabă la o baie răcoritoare în piscină şi la un pahar cu apă rece.
O altă diferenţă poate consta în durata răcelii. În cazul răcelii de vară, consumul de fructe şi legume proaspete bogate în vitamine şi minerale şi faptul că transpirăm mai abundent ar putea accelera perioada de vindecare. În doar 3-5 zile, simptomele răcelii de vară ar putea dispărea, în timp ce răceala de iarnă durează mai mult şi ar putea fi confundată cu gripa, care se manifestă mai agresiv şi durează mai mult timp decât răceala.
Cert este însă că ambele forme de răceală sunt cauzate de virusuri contractate prin atingerea obiectelor contaminate sau inhalarea particulelor de salivă contaminate, potrivit csid.ro. De exemplu, o persoană răcită care strănută împrăştie în aer şi pe obiectele din jur milioane de particule de salivă care conţin virusul. Cel care vine în contact cu aceste particule cel mai probabil va contracta virusul şi va răci la rândul lui, mai ales dacă are şi sistemul imunitar slăbit.
CITEȘTE ȘI: Cum te protejează o banală răceală de COVID-19: O nouă descoperire făcută de cercetătorii norvegieni
Cum să tratezi răceala
Nimic nu e mai supărător decât o răceală în miezul verii. Toţi merg la piscină sau plănuiesc un grătar în aer liber, pe când tu… stai cuibărită în pat, nu te mai vezi de muntele de şerveţele nazale şi abia reuşeşti să gândeşti limpede din cauza durerilor de cap.
Din fericire, poţi lua anumite măsuri pentru a scăpa mai repede de simptomele supărătoare. Iată ce ai de făcut!
Mănâncă sănătos
Optează pentru salate de legume sau fructe proaspete, carne slabă la grătar şi apă… multă apă! La fel de indicate sunt nucile şi seminţele, bogate în zinc, seleniu, vitamina E şi vitamina A, substanţe despre care s-a demonstrat că pot ameliora simptomele de răceală. Nu strică şi un supliment cu acizi graşi Omega 3, despre care studiile afirmă că ar stimula producţie de leucocite, celulele sistemului imunitar care apără organismul de boli.
Mai multă vitamina C
Toţi ştim deja cât de importantă este această vitamină pentru imunitate, iar studiile au arătat că un nivel crescut al acesteia în organism poate reduce cu până la 10% durata răcelii, precum şi simptomele specifice. Căpşunele, afinele, zmeura, murele, coacăzele, lămâile, ardeiul gras, pătrunjelul şi pepenele roşu se numără printre alimentele cu cel mai mare conţinut de vitamina C. Iar vara este mai mult decât darnică la acest capitol şi ne pune la dispoziţie aceste alimente în forma lor proaspătă, delicioasă.
Iaurt şi murături
Aceste alimente fermentate conţin probiotice, excelente pentru echilibrarea florei intestinale, cea care acţionează ca o barieră împotriva virusurilor, bacteriilor şi altor agenţi patogeni. O digestie sănătoasă înseamnă o răceală de mai scurtă durată!
Mai puţin stres
Sistemul imunitar este direct influenţat de nivelul de stres la care suntem expuşi. Prin urmare, să nu te mire dacă o supărare la locul de muncă se va transforma într-o răceală de zile mari. Ai grijă de starea ta emoţională, relaxează-te în compania unei cărţi bune şi nu uita că soarele este cel mai bun antidepresiv! Vitamina D asimilată de organism prin expunerea la soare este responsabilă de starea de bine, aşa că nu te ascunde pe după perdele şi fă o plimbare de 15 minute în soare (dar nu la cel din miezul zilei, nu vrem să faci insolaţie sau să te pricopseşti cu arsuri!). Îţi garantăm că îţi vei recăpăta buna-dispoziţie şi toate gândurile negre vor dispărea.
Pentru grăbirea vindecării şi ameliorarea simptomelor poţi apela şi la tratamentele clasice cu antitermice, decongestionante nazale sau siropuri de tuse, dar îţi recomandăm să pui mai întâi în practică sfaturile de mai sus – uneori, micile schimbări în alimentaţie şi în stilul de viaţă pot avea efecte la fel de benefice precum medicamentele.
CITEȘTE ȘI: ”Nectarul regilor”: Ceaiul care calmează durerile de stomac și alungă răceala
Cum să previi răceala de vară
Răceala de vară poate fi prevenită întărindu-ţi sistemul imunitar care, la rândul său, este influenţat de ceea ce mănânci, de ceea ce bei şi de activitatea fizică. Pentru a reduce la minimum şansele de a te pricopsi cu o răceală de vară, ţine cont de aceste sfaturi:
- Spală-te cât mai des pe mâini cu apă caldă şi un săpun antibacterian – germenii se transmit în principal prin atingerea obiectelor contaminate.
- Bea cât mai multă apă – deshidratarea împiedică eliminarea toxinelor din organism şi perturbă nivelul electrolitic, ceea ce slăbeşte capacitatea de luptă a sistemului imunitar cu virusurile şi bacteriile.
- Plimbă-te în aer liber – nu sta în casă de teamă că alţi „răciţi” te vor îmbolnăvi. Din contră, dacă stai în casă, unde merge în permanenţă aerul condiţionat, riscul să răceşti este mult mai crescut. O baie de soare ar putea foarte bine să distrugă virusurile, deci nu mai sta pe gânduri!
- Odihneşte-te – ştim că vara înseamnă nopţi albe pe plajă, nunţi şi alte petreceri care „fură” din timpul preţios al odihnei, dar dacă vrei să fii în formă la aceste evenimente şi să te fereşti de răceală, îţi recomandăm să respecţi cu sfinţenie cele 8 ore de somn pe noapte.