SANATATE

Raport alarmant al specialiştilor: Greşelile care afectează milioane de oameni

Foto: Pinterest.com

România a aprobat, în ultimii 8-10 ani, doar 50 de medicamente noi, comparativ cu 650 aprobate în Uniunea Europeană, atrage atenția, marți, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), într-o scrisoare deschisă adresată autorităților.

 

„Fondurile alocate pentru sistemul de sănătate trebuie cheltuite în mod eficient și înțelept; au existat numeroase situații, amplu investigate de presă și de autoritățile competente, în care fondurile alocate pentru achizițiile din domeniul sănătății nu au fost cheltuite corespunzător. Fondurile trebuie alocate și cheltuite transparent și pe baza unor criterii de performanță”, se spune în document.

 

În acest context, FIC recomandă creșterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe măsuri obiective prin extinderea bazei de contribuție pentru bugetul FNUASS sau alte acțiuni de transparentizare. De asemenea, infrastructura sistemului de sănătate trebuie modernizată rapid în România, autoritățile trebuind să accepte că fondurile disponibile nu acoperă toate nevoile și, astfel, este necesară prioritizarea cheltuielilor.

Mintea sau inima? Pe care asculţi mai întâi, în funcţie de zodie

Ce ștranduri, piscine și aquapark-uri avem la dispoziție pe caniculă/ BUCUREȘTI

Mâncatul pe fond nervos începe din copilărie. Cum să-l evitam în cazul copilului nostru?

„Deși în ultimii ani bugetul pentru sănătate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructură și echipamente a rămas constant. În același timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 și a fost menținut la acel nivel în ultimii ani, de aceea recomandăm creșterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe măsuri obiective prin extinderea bazei de contribuție pentru bugetul FNUASS sau alte acțiuni de transparentizare”, menționează investitorii străini.

Angelina Jolie, alături de cei şase copii. Ce a făcut actrița / FOTO

AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Lăsați copiii să numere pe degete!

Cum ne protejăm COPIII de caniculă

În plus, pe termen lung este necesar un cadru predictibil și transparent pentru finanțarea sistemului de sănătate, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în România.

Ce înseamnă O PORȚIE de mâncare

„Tratamentele medicale trebuie să rămână pe piața din România și pacienții trebuie să aibă acces la acestea în timp util pentru a nu le afecta starea de sănătate. Pacienții trebuie să aibă acces rapid la medicamente și terapii inovative conform standardelor UE, România fiind cu mult sub aceste standarde. În ultimii 8-10 ani, România a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate în UE”, atrage atenția FIC.

În opinia acestora, cetățenii trebuie să aibă acces la tratamente inovatoare și standarde rezonabile, fără discriminări.

În altă ordine de idei, Consiliul Investitorilor Străini subliniază că speranța de viață în România este mai mică decât media europeană și se așteaptă îmbătrânirea populației, astfel încât ponderea cetățenilor peste 50 ani să crească de la 36% în 2015 la 43% în 2020.

De ce sunt copiii înnebuniţi după kendama şi spinner fidget? Explicaţia e INCREDIBILĂ!

10 lucruri pe care NU le speli atât de des pe cât ar trebui

9 Tipuri de BĂI DETOX care te ajută la slăbit

„De notat că indicele de îmbătrânire al României s-a deteriorat cu 39,7% în ultimii 13 ani, urcând de la 80,2 în 2003 la 112,1 în 2016. Există un risc major privind sustenabilitatea bugetelor dedicate sănătății datorită unor dezechilibre venite din volumul contribuțiilor (indicele de dependență demografică este în continuă creștere, de la 46,4 în 2003 la 49 în 2016)”, se mai spune în scrisoare.

În plus, speranța de viață este mai mică decât media europeană, fiind de 79,05 ani pentru femei și 72,09 ani pentru bărbați versus 83,6 ani femei și 78,1 ani bărbați în Europa, iar rata mortalității infantile este cea mai mare din UE — 8,4/1.000 în România versus 3,7/1.000 media UE în anul 2014.

Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

„Toți acești factori subliniază nevoia pentru prevenție, educație, finanțare, eficiență și calitate a sistemului de sănătate. Pe termen lung, acestea s-ar traduce prin cetățeni sănătoși și creștere economică sustenabilă. FIC consideră că măsurile care privesc sistemul de sănătate trebuie cântărite atent și discutate cu toate părțile interesate astfel încât să nu contribuie la înrăutățirea condițiilor sociale și economice din România”, spune FIC, anunţă Agerpres.

În această situație, sunt necesare măsuri concrete pe doi piloni esențiali: reformele trebuie corelate cu evoluția demografică pentru a putea contrabalansa micșorarea bazei de contribuții și efectul acestei micșorări asupra finanțării, iar fondurile alocate pentru sistemul de sănătate trebuie cheltuite în mod eficient și înțelept.

„În consecință, FIC își asumă angajamentul de a colabora cu Guvernul României pentru a aborda această problemă importantă în vederea identificării potențialelor soluții cu scopul final de a asigura îmbunătățirea sistemului de sănătate pentru cetățeni și implicit o productivitate mai mare și o calitate a vieții mai bună”, se mai afirmă în document.

În perioada 2013 — 2016, Foreign Investors Council (FIC) a derulat campania ‘De profesie: Medic în România’ cu scopul de a atrage atenția publicului larg asupra problemei migrației medicilor.

Comentarii: