SANATATE

Raportul care dă fiori: O greşeală IMENSĂ a medicilor ne poate cauza infecţii grave

Foto: Pinterest.com

Medicii nu sunt suficient de riguroși în ceea ce privește igiena stetoscoapelor pe care le utilizează, informează 20minutes.fr citând un raport publicat recent in ”American Journal of Infection Control”. Cercetătorii americani au analizat 170 de consultații și au constatat că niciun medic nu și-a curățat stetoscopul, acest instrument devenit un simbol al profesioniștilor din domeniul sănătății fiind plin de germeni și bacterii.

 

Dintre medicii observați timp de o săptămână în cadrul a 170 de consultații care au avut loc la Veterans Hospital din New Haven, Connecticut (SUA) nici unul nu și-a curățat stetoscopul. De asemenea, potrivit studiului, numai 58% dintre subiecți s-au spălat pe mâini înainte de a interacționa cu pacienții lor și 63% după aceasta.

 

Printre cadrele medicale implicate s-au numărat studenți la medicină care învață în al doilea an de facultate despre curățarea echipamentelor folosite la intervenții, precizează sursa citată.

Noua fiţă ‘made in USA’: S-a inventat ciocolata care se trage pe nas

Ți-e poftă mai mereu de ceva SĂRAT? Ai putea suferi de o boală ce afectează 40% dintre români!

Miracol pentru sănătate: Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi copt seara

Un studiu realizat în Elveția, în 2014, publicat în ”Mayo Clinic Proceedings”, a demonstrat prezența a numeroase bacterii pe stetoscoape, printre acestea numărându-se Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu). Potrivit cercetării, zona rotundă a instrumentului, care intră în contact cu pielea pacienților, prezintă un grad chiar mai mare de contaminare în comparație cu mâinile (cu excepția vârfurilor degetelor).

Ce trebuie să ştii când faci sex cu un bărbat de 30 de ani

AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Lăsați copiii să numere pe degete!

Claudia Schiffer, apariţie spectaculoasă la Săptămâna Modei de la Paris / GALERIE FOTO

”Ne-am așteptat ca nivelul de igienă a stetoscoapelor să fie unul scăzut, însă am fost surprinși de faptul că nici unul dintre participanți nu și-a curățat instrumentul”, a comentat unul dintre autorii studiului.

Rezultatele studiului american nu ar trebui, însă, generalizate. ”Am avut ocazia să lucrez în cadrul departamentelor de boli infecțioase unde regulile de igienă au fost foarte stricte”, a declarat Patrice Bouree, cadru didactic în cadrul Institutului Alfred Fournier din Paris, conform Le Figaro.

Didier Pittet, unul dintre autorii studiului din 2014, a nuanțat riscurile asociate acestor rezultate: „Mâinile rămân principalul vehicul de infectare deoarece acestea sunt suprafețe calde și uneori umede. Însă, contaminările prin intermediul stetoscoapelor sunt insuficient documentate”.

Pericolele care te pândesc în această vară: De ce trebuie să te fereşti

Alimentația nativilor din zodiile de AER. Alimente benefice și alimente PERICULOASE

Autorii studiului au comentat că cercetarea subliniază necesitatea includerii igienei stetoscopului în toate spitalele, conform Agerpres. ”Implementarea igienei stetoscopului va necesita mai multe eforturi consistente pentru a schimba cultura și obiceiurile. Suntem de părere că igiena stetoscopului ar trebui să fie inclusă în toate inițiativele privind igiena mâinilor din cadrul tuturor spitalelor, alături de creșterea gradului de responsabilitate”, se notează în raport, conform MedicalXpress.

Comentarii: