SANATATE

Recunoaștem depresivul de lângă noi? Ce trebuie să știm despre teribila boală și de ce medicii susțin că rolul nostru e important în tratament

Foto: Pinterest.com

Vorbim despre depresie și depresivi, dăm sfaturi, comentăm, analizăm și dezbatem. Iar uneori, când ne confruntăm direct cu afecțiunea secolului, uităm practic tot ceea ce a aflat și am acumulat. Sau mai rău, ne stăpânește o stare generală de indiferență, de neimplicare, de prejudecăți și de atitudine greșită.

Da, medicii au dreptate. În afară de situația în care depresivul este singur pe lume și trăiește într-o bulă, aproape toate persoanele suferinde de această boală, căci despre boală vorbim, și nu despre mofturi, deci aproape toți pacienții diagnosticați cu depresie au familie, au prieteni, au rude, au cunoscuți, au anturaj.

Iar specialiștii ne spun că familia sau prietenii sunt cei care pot trage primii semnalul de alarmă. Ei pot observa, la persoana depresivă, o pierdere a interesului, a plăcerii, o scădere a randamentului și tendinţa la izolare, care se accentuează progresiv.

”Ei mai pot remarca faptul că persoana respectivă are o viziune sumbră asupra vieţii, că vorbeşte despre sentimente de incapacitate şi de vinovăţie. Ideile legate de moarte sau chiar de suicid constituie o urgenţă. Multe din persoanele care au recurs la un astfel de gest au vorbit cu cei din jurul lor despre dorinţa de moarte.”, spune într-un articol Mihai Bran, medic psihiatru și psihoterapeut.

În concluzie, anturajul unui depresiv trebuie să înţeleagă posibila gravitate a acestor sentimente şi să apeleze la ajutor medical fără să stea prea mult să se gândească!

Citește și:  ATENȚIE la ce publici pe Facebook! Cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie

 

Indicii că cel de lângă voi e suferind

Tot psihoterapeutul Mihai Bran ne oferă și câteva indicii despre cum poate fi ghicit depresivul de lângă noi pentru că, susține el, depresia este însoţită de manifestări fizice, utile în diagnosticarea şi evaluarea corectă.

”Membrii familiei sau prietenii sunt deseori îngrijoraţi de tulburările de somn, de apetit alimentar şi sexual. Ei pot astfel aduce o contribuţie importantă prin identificarea şi descrierea intensităţii lor. Ei pot relata și dacă persoana suferindă a mai avut episoade de depresie: stări similare, care au necesitat tratament de specialitate. O informaţie extrem de utilă este cea referitoare la tratamentul urmat anterior.”, spune expertul.

”Tot cei din jurul persoanei afectate pot relata cu mai multă acurateţe dacă aceasta a avut episoade expansive (manie, hipomanie), fapt care ar conduce la alt diagnostic şi la altă conduită terapeutică. Totodată membrii familiei pot confirma dacă şi alte persoane din familie au prezentat episoade de depresie sau de manie.”, ne explică Mihai Bran pe portalul depresivi.ro.

Ce trebuie să rețineți și să conștientizați neapărat, mai spun specialiștii, e că susţinerea celor din jur este esenţială pentru succesul tratamentului, indiferent care este acela. De multe ori aparţinătorii se întreabă ce să facă, în ce mod să se poarte, ce să spună sau să nu spună persoanei depresive.

Citește și:  Ce trebuie să faci pentru a avea un creier mai eficient. Cele două activități recomandate de specialiști

 

Ce să nu îi spui niciodată unui depresiv!

E indicat să nu faceți niciodată caz sau să-i răniți în vreun fel ego-ul sau sentimentele. Ce mai bună atitudine este cea echilibrată, astfel încât depresivul să nu simtă nici respingere, dar nici faptul că suferinţa sa este banalizată.

Și s-ar putea să fiți surprinși, dar medicii spun că în genera nu prea ne pricepem ce abordare să adoptăm. ”Fraze de genul: „ţine doar de voinţa ta”, „fă şi tu un efort”, „cu timpul trece, o să fie mai bine”, „analizele sunt bune, nu ai nimic”, „dacă ai avea o boală gravă ar fi de înţeles”, „nu-ţi lipseşte nimic, de ce te plângi” sunt de natură să accentueze izolarea şi chiar suferinţa depresivului.”, ne avertizează specialistul nostru.

O mai buna înţelegere a bolii poate evita asemenea atitudini. De exemplu, voinţa este afectată în depresie, iar persoana respectivă nu poate face mai mult.

 

Comentarii: