Daca medicul tau ti-a spus ca nivelul colesterolului tau trebuie sa scada, e bine sa stii ca exista cateva exercitii fizice care vor da rezultate in acest sens.
Cand ai fost prima data diagnosticat(a) cu hipercolesterolemie (cresterea colesterolului din sange), medicul tau probabil ti-a vorbit despre beneficiile exercitiilor fizice. Pe langa faptul ca trebuie sa iti imbunatatesti dieta, activitatea fizica este una dintre cele mai eficiente modificari din stilul de viata pe care le poti face, pentru ca miscarea te ajuta sa iti reduci in mod natural valorile anormal de mari ale colesterolului.
Cele mai bune exercitii si activitati pentru reducerea colesterolului
1. Opteaza pentru alergarea usoara sau jogging
Daca articulatiile tale sunt intr-o forma buna si iti place sa alergi, atunci ai noroc, pentru ca joggingul este un exercitiu grozav pentru scaderea colesterolului si pentru a-ti mentine greutatea sub control. Nu te gandi la alergare ca la o intrecere. O alergare usoara, pe o distanta de cativa kilometri, poate fi o activitate mai buna pentru a-ti reduce valorile colesterolului decat un sprint in jurul blocului, recomandă doc.ro.
In cadrul unui studiu din 2013, publicat in „Archives of Internal Medicine”, cercetatorii au aratat ca persoanele care au alergat pe distante lungi si-au imbunatatit semnificativ nivelul colesterolului HDL („bun”), comparativ cu cei care au alergat pe distante scurte (mai putin de 16 km pe saptamana.
CITEȘTE ȘI: Probleme cu nivelul colesterolului? Care sunt cele mai bune şi cele mai rele alimente
2. O plimbare energica, in pas vioi
Mersul pe jos, mai ales pe masura ce inaintam in varsta, poate fi adeseori o forma mult mai buna de exercitiu fizic cand vine vorba de protejarea articulatiilor. Cercetatorii au raportat vestile bune in aceasta privinta in 2013, in jurnalul „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology”. Ei au comparat zeci de mii de alergatori cu un numar egal de persoane care au mers pe jos. Rezultatele au aratat ca ceea ce a contat mult a fost „cantitatea” de exercitii fizice si nu tipul lor.
Oamenii care au depus acelasi nivel de energie atunci cand au facut exercitii fizice au experimentat beneficii similare, indiferent ca au mers pe jos sau ca au alergat. Beneficiile au inclus riscul redus de colesterol marit si de hipertensiune arteriala.
3. Mergi pe bicicleta pana la serviciu sau doar ca sa te distrezi
Daca este posibil sa mergi pe bicicleta pana la locul de munca, atunci incearca aceasta activitate. Studiile au aratat ca activitatea aceasta are unele beneficii. Oamenii de stiinta au scris in jurnalul Asociatiei Americane a Inimii ca persoanele care merg pe bicicleta pana la locul de munca au avut o predispozitie mai mica sa dezvolte colesterol marit (hipercolesterolemie), comparativ cu cei care nu au mers pe bicicleta. Un al doilea studiu, publicat in revista „Circulation”, a constatat ca mersul cu bicicleta reduce riscul de boli cardiovasculare.
4. Da cateva ture in piscina
Inotul este probabil cel mai bun exercitiu aerobic care iti protejeaza articulatiile pe care il poti face. In cadrul unui studiu din 2010, cercetatorii au comparat inotul cu mersul in randul femeilor cu varste intre 50 si 70 de ani. Ei au descoperit ca inotul a imbunatatit greutatea corporala, distribuirea grasimii in corp si nivelul colesterolului LDL mai bine decat ar fi putut sa o faca mersul pe jos.
Cercetatorii au analizat si efectele benefice ale inotului la barbati, scrie healthline.com. Oamenii de stiinta au descoperit ca inotatorii aveau un risc de deces cu 53% mai mic, cu 50% mai mic si cu 49% mai mic de deces din orice cauza, comparativ cu barbatii care erau sedentari, mergeau pe jos sau alergau.
CITEȘTE ȘI: Adevăratele efecte ale colesterolului: Cum sunt afectate diferitele părți ale organismului
5. Incearca si cateva posturi din yoga
Studiile arata ca yoga poate reduce riscul de boli cardiace. In unele cazuri, yoga poate afecta in mod direct nivelurile colesterolului.
Cercetatorii au scris in „Indian Heart Journal” ca un program de trei luni de yoga i-a ajutat pe oameni sa reduca colesterolul total si nivelul colesterolului LDL („rau”). Totodata, yoga a imbunatatit nivelul colesterolului HDL in cazul diabeticilor. Participantii la acest studiu au practicat yoga aproximativ 1 ora pe zi.
Retine!
Toate aceste activitati fizice sunt utile pentru a reduce colesterolul si pentru a te proteja de bolile cardiovasculare. Poti alege activitatea care ti se pare cea mai potrivita pentru tine, in functie de starea ta generala de sanatate, de starea articulatiilor tale si de stilul tau de viata. Cere sfatul medicului daca nu esti sigur ca ai voie sa faci anumite activitati fizice.
Comentarii: