Regula celor 5 secunde este o regulă nescrisă și totuși atât de respectată. Aceasta spune că un aliment căzut pe jos poate fi mâncat dacă a stat mai puțin de 5 secunde pe podea. În popor se spune că dureză câteva secunde bune până când bacteriile se transferă pe mâncare, fiind în siguranță dacă o ridici foarte repede.notează brokensecrets.com
În urma unui studiu, 87% din persoanele intervievate au recunoscut faptul că au mâncat alimente căzute pe podea. Regula celor 5 secunde nu a fost niciodată susținută stiințific dar un grup de cercetători s-a gândit să testeze teoria.
Cum încearcă diverse ţări din lume să încurajeze vaccinarea. UNDE se situează România
În primul studiu major, cercetătorii au testat timpul de transfer al bacteriilor comune, precum și E.coli pe mâncarea căzută pe podea. Aceștia au descoperit faptul că mochetele transferă mult mai greu bacteriile în comparație cu suprafețele netede. În timp ce alimentele umede au fost colonizate de bacterii imediat, cele mai multe au fost declarate bune pentru mâncat. Pentru mâncarea uscată, cum ar fi fursecurile, lucrurile stau altfel, poate dura până la 30 de secunde sau chiar mai mult ca bacteria să acopere mâncarea. Cercetătorii au ajuns la surprizătoarea concluzie că regula celor 5 secunde chiar funcționează – desigur, în anumite cazuri.
Totuși, în acest an, o echipă diferită de cercetători au reanalizat regula. Noul studiu a fost mult mai bine documentat și a conținut o varietate largă de alimente.
Cum ÎL SCHIMBI în funcție de zodie
Rețete DIETETICE de deserturi cu fructe
Încă odată, echipa a ajuns la concluzia că de preferat atunci când îți cade mâncarea pe jos rămâne ca aceasta să pice pe mochetă. Singura excepție o fac mâncărurile lipicioase dar acestea oricum au tendința de a absorbi bacteriile în câteva secunde, indiferent de suprafața unde se află. Chiar dacă mâncarea uscată este colonizată de bacterii mult mai greu, mâncarea umedă, precum pepenele, este imediat infectată. În general, chiar și în cele mai sigure scenarii, pe mâncarea căzută pe jos s-au găsit bacterii. Cea de-a doua echipă de cercetători a concluzionat cu faptul că regula celor 5 secunde este una riscantă. Sunt foarte multe variabile implicate și în cele mai multe cazuri mâncarea căzută pe jos a fost contaminată foarte repede.

Ce putem înțelege din toate acestea? Regula celor 5 secunde nu este dovedită științific! Riscul de contaminare depinde de tipul mâncării cât și al suprafețelor. Deasemenea, mâncărurile ce au o consistență lipicioasă niciodată nu ar trebui mâncate după ce au atins podeaua chiar dacă cele uscate mai au o șansă de a nu fi contaminate (mai ales când sunt scăpate pe mochetă).
Cinci semne că mănânci PREA MULT zahăr
Cele mai tari modele de unghii pentru vara 2017
Ce faci dacă te înţeapă o albină. Marea GREȘEALĂ pe care trebuie să o eviţi!
Rămâne la alegerea voastră ce decizie luați data viitoare când vă scapă mâncarea din mână, dar nu uitați un lucru, regula celor 5 secunde nu vă scapă de intoxicație alimentară.
