NUTRITIE

Reînchiderea restaurantelor, șansa de a mânca mai sănătos acasă: Rețeta simplă și delicioasă de conopidă, leguma plină de vitamine și minerale

baby.unica.ro

Autoritățile au decis reînchiderea restauranțelor în București. Deși situația este una neplăcută pentru cei care obișnuiesc să mănânce în oraș, aceasta poată fi șansa lor de a mânca mai sănătos, cu rețete simple și delicioase făcute acasă. 

Vă propunem o rețetă gustoasă și sățioasă: Conopidă în sos de brânză

Ingrediente

  • 1 conopidă medie
  • 500 ml lapte integral
  • 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • 100 g brânză care se topeşte (Cheddar, Gouda, caşcaval)
  • sare
  • piper
  • verdeaţă, pentru decor

CITEȘTE ȘI: Conopida: Leguma care luptă împotriva cancerului, protejează inima și ține creierul sănătos. Cui îi este interzisă

Mod de preparare

Cureţi de cotor şi de frunze conopida, o speli şi o rupi bucheţele, pe care le pui la fiert în apă clocotită cu sare, până se înmoaie puţin. Le dai deoparte şi le scurgi într-o sită. Într-o cratiţă, topeşti untul, adaugi făina şi torni laptele în fir subţire. Amesteci constant, până ce obţii o compoziţie omogenă. O fierbi câteva minute la foc mediu, presari brânza rasă şi asezonezi cu sare şi piper, după gust. Adaugi bucăţile de conopidă şi mai ţii pe foc 4-5 minute, recomandă clickpoftabuna.ro. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi cu verdeaţa preferată.

IMPORTANT:

Conopida se află în topul celor mai importante 25 de fructe și legume, din punct de vedere al conținutului de nutrienți raportat la numărul de calorii. De asemenea, conopida este o legumă bogată în vitamine și minerale; iar 100 de grame de conopidă crudă conține:

Calorii: 25.
Proteine: 2 grame.
Fibre dietetice: 2,5 grame.
Vitamine: vitamina C (46,4 mg), vitamina K (16 mcg), vitamina B6 (0,2 mg), vitamina E (0,1 mg) și folate (57 mcg).
Minerale: potasiu (303 mg), fosfor (44 mg), sodiu (30 mg), calciu (22 mg), magneziu (15 mg), fier (0,4 mg), zinc (0,3 mg), mangan (0,2 mg), seleniu (0,6 mcg) și fluor (1 mcg).

CITEȘTE ȘI: Conopida, aliatul împotriva celor mai grave boli. De ce ar trebui consumată CRUDĂ

De asemenea, o porție de conopidă asigură:

77% din aportul zilnic necesar de vitamina C;
20% din aportul zilnic necesar de vitamina K;
14% din aportul zilnic necesar de folate;
9% din aportul zilnic necesar de potasiu;
9% din aportul zilnic necesar de mangan;
4% din aportul zilnic necesar de magneziu;
4% din aportul zilnic necesar de fosfor.

Comentarii: