În trecut, bunicile noastre preparau acest remediu natural pentru eficiența sa în tratarea bolilor. Cei care au încercat deja acest remediu confirmă faptul că bunicile noastre au avut dreptate și că această licoare are o mare putere de vindecare. Pentru a grăbi vindecarea și a întări organismul, vă propunem următorul remediu natural.
Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei.
Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână.
Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepară din 30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se bea pe tot parcursul zilei.
CITEȘTE ȘI: Vitamina A, esenţială pentru sănătatea plămânilor – Topul alimentelor care combat efectele poluării
Spălați bine o gutuie mare, decojiți-o și îndepărtați-i cotorul. Mărunțiți apoi cojile și cotorul, zdrobiți sâmburii și puneți-le într-un vas. Turnați apa și puneți la fiert. Din momentul în care apa începe să dea în clocot, se mai lasă 3 minute, după care se stinge focul, se acoepră vasul și se lasă la răcit.
Când ceaiul este călduț, se strecoară, se adaugă mierea și se amestecă până ce se dizolvă complet. Întreaga cantitate de ceai se consumă pe parcursul unei zile, între mese, pe stomacul gol. Tratamentul durează cel puțin 30 de zile, recomandă doctorulzilei.ro.
100 de grame de gutui conțin 60 de calorii, dintre care 15 g de carbohidrați, 12 g de zaharuri și 2 g de fibre, fiind o sursă importantă de vitamina A, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B17, vitamina C, E, PP, provitamina A, antioxidanți, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc și sodiu.
Printre proprietățile gutuii se numără și acţiunile antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă. Datoriă compoziției sale, acest fruct: