Muşeţelul are numeroase utilizări terapeutice, fiind, încă din Antichitate, una dintre plantele medicinale cel mai frecvent utilizate. Cel mai îndemână şi des utilizat remediu din această plantă este ceaiul, însă de proprietăţile tămăduitoare ale sale putem beneficia şi altfel.
Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, antihistaminice, cicatrizante şi gastrice, tonic-capilare, dar şi acţiune antiseptică şi decongestivă anorectal. Toate acestea, dacă planta este folosită în uz intern, potrivit adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile unice ale muşeţelului: Alungă migrenele şi alte afecţiuni neplăcute
Dar muşeţelul poate fi de ajutor şi în uz extern, în gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere varicoase, hemoroizi, furunculoză, răni purulente, ulceraţii, leucoree, eczeme, arsuri, sinuzite, conjunctivite etc, când planta este folosită tot sub formă de ceaiuri, dar aplicate local.
Muşeţelul are însă efect terapeutic chiar şi dincolo de ceaiuri şi tincturi. În uz extern, planta poate fi utilizată şi sub formă de comprese, uleiuri şi chiar sub forma aburilor de muşeţel (în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii).
Pentru calmarea durerilor reumatismale, dar nu numai, este recomandat un remediu extrem de simplu şi la fel de eficient: perna cu flori de muşeţel. „Se umple un săculeţ de pânză de în cu flori uscate de muşeţel şi se însăilează. Se încălzeşte bine într-o tigaie uscată şi se aplică local. Este foarte bună în lupta împotriva durerilor legate de artrită şi reumatism printre altele”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Perna cu muşeţel, ca şi produsele obţinute din această plantă, nu e pentru toată lumea. Au fost constatate reacţii alergice la muşeţel, uneori chiar reacţii severe, ce-i drept, destul de rar, aşa că trebuie ţinut cont de anumite atenţionări. „Muşeţelul face parte din familia compozitelor, familie din care face parte şi margareta, deci persoanele alergice că aceaste plantă trebuie să evite consumul de muşeţel. Planta poate poate provoca şi moleaşeala, iar în cantităţi mari poate cauza vomă. În afară de reacţia alergică, cel mai grav efect secundar al musetelului este activitatea sa anticoagulantă (efect valabil la folosirea în uz intern)”, mai spune Elena Badea.
CITEȘTE ȘI: Efectele ADVERSE ale tratamentelor naturiste: când și de ce trebuie evitate anumite plante medicinale
Sub formă de tinctură şi ulei esenţial, planta este contraindicată femeilor însărcinate, iar în cazul celor care suferă de micoze trebuie, de asemenea, evitată întrucât întreţine şi chiar reactivează ciupercile.
Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să nu vă trataţi singuri şi să cereţi sfatul unui medic.