NUTRITIE

Renumitul sos Bolognese- cum se face sosul tradițional originar din Bologna

eatsmarter.com

Un sos bun poate transforma un fel de mâncare obișnuit într-unul extraordinar, dar există atât de multe tipuri diferite de sosuri încât poate fi dificil să-l găsești pe cel care să se potrivească perfect.

Pentru a te ajuta să te descurci în lumea sosurilor italiene, am strâns cele mai comune tipuri de sosuri de paste utilizate în bucătăria italiană și ceea ce îl face pe fiecare unic. Vă prezentăm astăzi renumitul sos Bolognese.

CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre spaghetele bolognese: Majoritatea rețelelor sunt FALSE! Care este rețeta originală

Renumitul sos Bolognese- cum se face sosul tradițional originar din Bologna

La fel ca multe sosuri de paste, există mai multe sosuri tradiționale originare din regiunea lor, cum ar fi Bolognese, un sos italian tradițional originar din Bologna, Italia.

Cel mai adesea un sos Bolognese va conține cel puțin două tipuri de carne, care pot include carne de vită, carne de vițel, carne de porc sau pui tăiat în bucăți mici. Spre deosebire de unele sosuri care folosesc carne tocată, sosurile tradiționale Bolognese sunt pregătite din bucăți mari de carne macră care sunt tăiate în bucăți fine.

Printre celelalte ingrediente utilizate sunt ceapă, țelină, morcovi, ardei iute, roșii, ulei de măsline, împreună cu condimente și plante aromatice, cum ar fi oregano, busuioc, frunze de dafin și nucșoară, toate oferind aroma distinctă a sosului.

Este, de asemenea, obișnuit să se adauge smântână sau lapte obținându-se o aromă mai bogată.

Sosul poate fi adăugat la preparate diferite, dar merge foarte bine cu paste fettuccine sau paste tagliatelle, paste tubulare sau cu paste de lasagna și paste cannelloni ca și umplutură a acestora.

Renumitul sos Bolognese- cum se face sosul tradițional originar din Bologna

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 6 felii de pancetta (bacon), tăiate în bucăţele mici
  • 2 cepe mari tocate
  • 3 căţei de usturoi zdrobiţi
  • 2 morcovi tocaţi
  • tulpină de ţelină
  • 1 kilogram de carne tocată de vită
  • 2 cutii de roşii în suc propriu, tocate
  • 2 foi de dafin, sare, piper negru proaspăt măcinat
  • cutie mare de tagliatelle (800 de grame)
  • Parmezan ras

CITEȘTE ȘI: Secretul sosului Bechamel pentru Lasagna

Mod de preparare:

  1. Încălziţi uleiul, căliţi pancetta, adăugaţi ceapa, morcovul şi usturoiul. Când legumele s-au înmuiat, puneţi carnea tocată şi măriţi focul. Reduceţi focul, puneţi roşiile, ţelina, foile de dafin şi condimentaţi. Fierbeţi totul la foc mic până obţineţi un sos consistent.
  2. Fierbeţi tagliatellele în apă clocotită cu sare, cu un minut mai puţin decât timpul indicat pe cutie (ele vor absorbi şi sosul de roşii, aşa că nu e nevoie să le fierbeţi total). Le scurgeţi (dar nu le spălaţi) şi le puneţi în farfurii. Turnaţi deasupra sosul de carne şi presăraţi parmezan proaspăt ras.

Comentarii: