Respiri greu și caști? Iată ce ți s-ar putea întâmpla. Căscatul poate semnala o lipsă de oxigen în sânge. Oboseala sau o altă situație în care o persoană nu respiră corect poate provoca căscatul. Dar poate semnala și cauze fiziologice mai profunde, cum ar fi lipsa de globule roșii, o inimă slabă sau o boală pulmonară.
Dacă o persoană resimte dificultăți de respirație după un efort ușor, mersul pe jos sau, de exemplu, după ce a luat o pungă de cumpărături de la magazin, consultarea unui medic este o idee bună.
Deși cu toții cascăm sau simțim nevoia să respirăm adânc din când în când, căscatul constant este un semn sigur că ceva în stilul de viață trebuie îmbunătățit.
Femeile care cască mult, au menstruații abundente sau sunt palide ar trebui să își verifice nivelul de fier din sânge. Deficitul de celule roșii din sânge datorat unui nivel scăzut de fier poate fi verificat cu ușurință cu un simplu test de sânge.
CITEȘTE ȘI: Ți-e greu să respiri în timp ce mergi? Când NU este ceva normal
Hipotiroidismul – lipsa de fier, poate cauza disfuncții tiroidiene în viitor. O cantitate scăzută de celule roșii din sânge indică faptul că nu este livrat suficient oxigen către celule. În acest caz, respirația profundă este doar o soluție temporară.
În cazul în care inima nu reușește să pompeze suficient sânge pentru a livra oxigen organismului, poate apărea lipsa de aer. Persoanele care suferă de atacuri de panică sau de anxietate se pot simți atât de lipsite de oxigen încât cred că au un atac de cord.
Este importantă o examinare fizică, inclusiv o electrocardiogramă. De asemenea, pacientul ar trebui să fie testat pentru probleme renale sau insuficiență cardiacă congestivă. Fiecare persoană riscă să se confrunte cu dificultăți de respirație dacă mușchii, creierul sau alte organe ale corpului nu primesc oxigenul de care au nevoie.
Obstrucția căilor respiratorii din gură, nas sau plămâni poate cauza dificultăți de respirație. Pieptul umflat, amigdalele mărite sau umflarea bronhiilor din cauza unei alergii pot bloca respirația. Cu toate acestea, astmul, plămânii bolnavi sau pneumonia sunt, de asemenea, cauze frecvente.
Deteriorarea plămânilor din cauza fumatului, a expunerii la activități industriale care utilizează azbest sau, de exemplu, la exploatarea cărbunelui, poate afecta capacitatea de respirație. În cazuri rare, un cheag de sânge în plămâni poate fi de vină.
Problemele pulmonare severe pot duce la complicații cardiace, deoarece inima va începe să se atrofieze dacă aprovizionarea cu oxigen este epuizată.
Un pacient cu hernie hiatală, de exemplu, poate avea dificultăți de respirație. O umflătură mărită în esofag, plină de alimente, poate deplasa inima în timp ce aceasta bate. Acest lucru creează o senzație ciudată și un sentiment de „probleme cardiace”.
De asemenea, refluxul de acid poate împiedica respirația corectă și poate provoca dificultăți temporare de respirație. Nu este neobișnuit ca inhalarea unui obiect străin, cum ar fi o bucată de mâncare sau praf din mediul înconjurător, să provoace probleme de respirație.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că respiri incorect: Rezistența scăzută la efort ar putea fi unul dintre semne
Dacă respirația îngreunată vă obligă să vă treziți brusc din somn sau dacă trebuie să dormiți sprijinit pentru a respira corect, atunci căutați neapărat ajutor, deoarece cauza poate fi apneea în somn, potrivit actualno.com.
Semnele de strângere a pieptului, senzație de apăsare în gât, respirație șuierătoare, aspirație (alimente sau lichide respirate în plămâni), dificultăți prelungite de respirație sau umflarea picioarelor și a brațelor necesită o evaluare medicală imediată.