Un nou studiu sugerează să folosirea excesivă a rețelelor de socializare este comparabilă cu dependența de droguri. Persoanele care folosesc în mod excesiv mijloacele de comunicare digitală prezintă aceleași trăsături ca și dependenții de droguri și jocuri de noroc.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan (MSU) au descoperit o legătură între folosirea peste măsură a rețelelelor de socializare și luarea deciziilor riscante, frecvent întâlnite în alte tipuri de dependență. Acesta este primul studiu care analizează relația dintre aceste tipuri de capacități de luare a deciziilor și social media și atrage din nou atenția asupra impactului social al rețelelor socuale asupra sănătății mintale.
CITEȘTE ȘI: Stai prea mult pe Facebook sau Instagram? Metoda simplă de a afla cât de dependent eşti
„Aproximativ o treime din oamenii de pe planetă folosesc rețelele de socializare, iar unii dintre aceștia le utilizează prea mult și într-un mod neadecvat”, a declarat Dar Meshi, coordonatorul cercetării, potrivit The Independent.
„Capacitatea de decizie este deseori compromisă la persoanele dependente de droguri. Uneori, nu reușesc să învețe din greșelile lor și continuă pe această cale a substanțelor interzise. Dar nimeni nu și-a dat seama că aceste comportamente seamănă cu cel al utilizatorilor de social media. Așa că am analizat această posibilă legătură între dependenții de social media și de droguri”, a mai spus autorul studiului publicat în Journal of Behavior Addictions.
Organizațiile de sănătate vorbesc din ce în ce mai mult despre efectele negative ale utilizării excesive a rețelelor sociale asupra somnului, sănătății mintale și asupra relațiilor sociale și a încurajează oamenii să renunțe la platformele online precum Facebook, Instagram și Twitter.
În Statele Unite, China sau Coreea de Sud au apărut deja câteva clinici de digital detox. Adică locuri în care medicii ajută pacienţii să scape de relaţia toxică cu mediul online. Tratamentul este personalizat, în funcţie de nevoile fiecărui pacient. Dependenţa de reţelele sociale nu au intrat încă în manualele de diagnostic ale psihiatriei. Cu toate acestea, există deja congrese dedicate subiectului și cercetări tot mai aprofundate.
În concluzie, dependenţă de social media afectează creierul la fel ca alte adicţii.