O gustare uşoară şi delicioasă este nelipsita vara de pe mesele românilor. Dovleceii sau vinetele prăjite cu mujdei se prepară rapid. Reţeta gustoasă o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre acest preparat: “Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei şi vinete rumenite în ulei, şi mujdei”.
CITEȘTE ȘI: Ai consumat greșit dovleceii! Ce trebuie să faci pentru a profita din plin de toate avantajele oferite
Ingrediente:
- 2 kg dovlecei (sau vinete)
- 1 blid de făină
- 1 ceaşcă de ulei
- 1 căpătână de usturoi
- 1 legătură de mărar
- sare, piper
Mod preparare
Dovleceii şi vinetele se taie rondele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare. Mărarul verde se taie mărunt.
CITEȘTE ȘI: NU ocoli această legumă! Are o mulţime de vitamine şi minerale esențiale pentru sănătatea fizică şi mintală
Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot.
Comentarii: