Spata de porc se caracterizează printr-un gust plin și intens. Dacă este pregătită în mod corespunzător, aceasta poate fi foarte suculentă și fragedă, ceea ce o face deosebit de populară pentru preparatele cu gătire lentă sau înăbușite.
Spata de porc poate fi preparată în diferite moduri, de exemplu, prin prăjire, înăbușire, pe grătar sau prin gătire lentă. Aceasta conține grăsime care se topește în timpul procesului gătire și care lasă carnea suculentă și fragedă.
În plus, carnea de porc, și în special spata de porc, reprezintă o sursă bună de proteine, vitamine și minerale.
Spata de porc trebuie păstrată în frigider la temperaturi cuprinse între 0 și 4° Celsius și consumată în 1-2 zile după cumpărare sau preparare. Carnea poate fi congelată, de asemenea, iar, pentru decongelarea în siguranță, aceasta trebuie ținută în frigider.
CITEȘTE ȘI: Cum alegi carnea potrivită pentru o friptură de porc suculentă – Exquis
Folosește pentru această rețetă 600-700 g de spată de porc întreagă pentru o friptură la tavă suculentă și absolut gustoasă.
Încinge cuptorul la 190° Celsius, la foc mediu. Bate carnea de porc cu un ciocan pentru șnițele și asezoneaz-o cu rozmarin, oregano, sare și piper. Pune spata de porc într-o tavă încăpătoare, apoi adaugă două linguri de untură de porc, o foaie de dafin, 1 cană de vin alb și 4 căței de usturoi zdrobiți, necurățați.
Acoperă tava cu o folie din aluminiu și dă-o la cuptor. Lasă tava acoperită timp de 45 de minute, apoi dă folia la o parte, crește temperatura cuptorului la 210° C și mai lasă friptura la cuptor 10 minute, până când se rumenește. Vei obține astfel o carne de porc la cuptor fragedă și aromată.