NUTRITIE SANATATE

Rețeta de plăcintă tradițională cu dovleac, cu aluat de casă

Foto: Pinterest.com

Pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele copilăriei, iar toamna ne oferă atât de multe roade pe care să le transformăm în deserturi gustoase, te vom încânta în articolul de astăzi cu o rețetă de plăcintă tradițională cu dovleac, preparată cu aluat de casă.

Plăcinta cu dovleac se face foarte simplu, iar gustul și aromele pe care le promite vă vor încânta papilele gustative pentru mult timp.

CITEȘTE ȘI: Plăcintă cu dovleac. Cea mai simplă rețetă de post – Exquis

Rețeta de plăcintă tradițională cu dovleac, cu aluat de casă

Pentru aluat:

  • 400 g de făină;
  • 7 linguri de zahăr;
  • 7 linguri de lapte;
  • 7 linguri de ulei;
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
  • 1 ou;
  • 1 esență de vanilie;
  • puțină sare;

Pentru umplutură:

  • 1,5 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 150 g de zahăr;
  • 2 lingurițe de scorțișoară.

CITEȘTE ȘI: Plăcintă americană cu mere – Exquis

Rețeta de plăcintă tradițională cu dovleac, cu aluat de casă

Mod de preparare:

Pentru început, va trebui să cureți dovleacul plăcintar și să-l dai pe răzătoare. Pune dovleacul mărunțit într-o cratiță și adaugă peste el zahărul şi scorțișoara.

Amestecă totul foarte bine și călește bine dovleacul, până când se înmoaie bine și se evaporă o parte din lichid. Oprește apoi focul și lasă dovleacul să se răcească.

Să trecem la foi. Pune într-o cratiță laptele, uleiul și zahărul, amestecă-le bine și lasă-le pe foc până când zahărul se topește și compoziția dă în clocot.

Oprește focul și lasă compoziția pentru foi de plăcintă se se răcească. Când amestecul s-a răcit, pune-l într-un bol încăpător, alături de ou, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare.

Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă peste acestea făina, puțin câte puțin, amestecând în continuare, pentru a o încorpora.

Când pasta începe să se îngroașe, amestecă-l cu mâna, până obții un aluat omogen, care să nu se lipească de mâini.

Taie apoi aluatul obținut în două bucăți și presară făină pe blatul de lucru. Întinde prima foaie de plăcintă cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la mărimea tăvii de copt.

Transferă apoi foia în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și puțin ulei și îndepărtează cu ajutorul unui cuțit aluatul în exces de pe margini.

Pune apoi peste foaie umplutura de dovleac și nivelează uniform compoziția. Întinde apoi și ce-a de-a doua foaie de plăcintă, pe care o vei pune peste umplutură.

Așa cum ai procedat anterior, vei îndepărta marginile de aluat cu un cuțit.

Unge apoi foaia de plăcintă cu ou bătut, pentru a căpăta o nuanță estetică. Dă apoi plăcinta cu dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute sau până când este coaptă suficient.

Pudrează plăcinta cu dovleac tradițională cu zahăr pudră și o poți servi alături de cei dragi!

Comentarii: