Cea mai bună mămăligă, spunea Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), o pregătesc ciobanii la stână. Dacă se respectă întocmai reţeta, orice gospodină poate pune pe masă o mămăligă fiartă cât trebuie şi bună de te lingi pe degete.
Ingrediente
Modelul gutuie tânără:
- 1 kg mălai
- 3 litri de apă
- 1 lingură de sare
Modelul bolovan de pârâu:
- 400 g mălai
- 1 litru de apă
- 1 linguriţă de sare
CITEȘTE ȘI: Mămăliga chiar este un preparat-minune: Ce se întâmplă în corp dacă mănânci des mămăligă
Descriere:
La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau să facă lobby pâinii, întrucât ţăranii preferau mămăliga: În zadar spun ţeranii că pâinea nu le ţine de foame. Aceasta este o greşeală, poate pentru că pâinea nu le dă senzaţiunea greoie ce le-o dă mămăliga şi pe care ei o numesc săturare. Credem însă ca hrana naţională a Dacilor era meiul sau mălaiul (de mei) Plinius scrie „Popoarele pontice preferă meiul tuturor celorlalte mâncăruri“.
Meiul pare să fi fost temelia hranei locuitorilor din ierile romane până în timpurile moderne, când popuşoiul (porumbul) vine să înlocuiască acestă antică cereală. (dr. Crainiceanu, 1895).
Mod de preparare
Modelul gutuie tânără:
- Se pune apa cu sare la fiert în ceaun, se presară ploaie un pumn de mălai
- Când clocoteşte se varsă mălaiul dintr-o dată: va forma un fel de moviliţă spălată de valuri fierbinţi
- Acum e timp destul să fiarbă încetişor, preţ de vreun ceas, să se umfle bine făina şi să se-ncingă
- După ce-a trecut ora ce-am spus, se amestecă vârtos, vreme destulă şi cu nădejde (ciobanii fac aşa: unul ţine ceaunul, celălalt învârte făcăleţul)
- Dacă s-a-ntărit de nu se mai poate mişca „mestecăul“, se-ndeasă mămăliga spre fundul ceaunului şi se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, să se desprindă fiertura de fund (ies aburi, fâsâie şi se infoaie)
- Se răstoarnă pe un ştergar sau un fund (platou), e o emisferă perfectă; tradiţia cere s-o tăiem cu aţa subţire şi tare.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dieta cu mămăligă: Cum scapi de 15 kilograme într-o lună
Modelul bolovan de pârâu:
- Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumătate de oră (de aia şi sunt mai mici cantităţile) – totul e o problema de forţă bărbătească, va ieşi şi mai vârtoasă, ceea ce nu-i strică unei mămăligi ce nici nu explodează şi mai şi participă la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.