Reumatismul articular acut (febra reumatică)este o boală care debutează după trei săptămâni de la o infecție faringiană cu Streptococ hemolitic de grup A, în special la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Cu toate acestea, chiar și adulții sau adolescenții pot contracta boala și manifesta simptome asociate cu febra reumatică.
Febra reumatică este întâlnită în special în regiunea sub-sahariană din Africa, în Asia centrală și sudică, precum și în Australia și Noua Zeelandă, și mai rar pe continentul european sau american.
Febra reumatică este cauzată de o bacterie numită streptococ beta-hemolitic A. Această bacterie este responsabilă pentru infecția streptococică sau, în cazuri rare, de scarlatină, o boală inflamatorie gravă. Febra reumatică este caracterizată prin atacul organismului asupra propriilor țesuturi, reacție ce duce la instalarea unui proces inflamator la nivelul întregului corp, potrivit doc.ro.
Simptomele febrei reumatice apar pe fondul reacției organismului la infecția cu streptococ. Deși nu toate cazurile de infecție streptococică duc la instalarea febrei reumatice, această complicație serioasă poate fi prevenită printr-un diagnostic și tratament adecvat.
Dacă suferi de durere în gât, precum și de oricare dintre simptomele de mai jos, este important să mergi la medic:
– Noduli limfatici sensibili la atingere sau inflamați
– Iritații cutanate
– Probleme la înghițire
– Amigdale roșii și/sau inflamate
– Pete albe pe amigdale
– Scurgeri vâscoase și cu sânge din nas
– Febră mai mare de 38 grade Celsius
– Dureri de cap persistene
– Stare de greață
– Vărsături
– Pete mici și roșii pe cerul gurii
Există o varietate de simptome asociate cu febra reumatică. Pacientul poate resimți o parte sau majoritatea simptomelor, care apar, de obicei, între două și patru săptămâni de la diagnosticul cu infecției streptococică.
CITEȘTE ȘI: Planta care îți alină durerile și ameliorează simptomele reumatismului
Iată cele mai frecvente simptome ale febrei reumatice:
– Prezența unor noduli mici și nedureroși sub piele
– Dureri în piept
– Palpitații la nivelul pieptului
– Stare de letargie sau de oboseală acută
– Sângerări din nas
– Dureri de stomac
– Febră și transpirație
– Dureri ale încheieturilor, coatelor, genunchilor și gleznelor
– Respirație tăiată
– Vărsături
– Iritații cutanate
– Scăderea puterii de concentrare
– Schimbări de dispoziție
Dacă remarci prezența febrei, la tine sau la cel mic, este important să soliciți ajutor medical imediat. De asemenea, în cazul în care copilul are infecție streptococică și remarci simptomele următoare, sună la 112:
– Pentru nou-născuți și bebeluși cu vârste de până la șase săptămâni: febră mai mare de 37 grade Celsius
– Pentru bebeluși cu vârste între șase săptămâni și șase luni: febră mai mare de 38 grade Celsius
– Pentru copiii de orice vârstă: febră ce durează mai mult de trei zile
Medicul pediatru va solicita, mai întâi, o listă completă a simptomelor copilului, precum și informații legate de istoricul de boală al celui mic. Pasul următor constă în consultul clinic. Medicul va verifica prezența iritației cutanate sau a nodulilor sub piele, va asculta inima copilului și va efectua câteva teste pentru a identifica orice anomalie la nivelul sistemului nervos. De asemenea, medicul poate să examineze încheieturile celui mic, pentru a vedea dacă există inflamație, va examina interiorul gâtului și va preleva mostre pentru analize. În unele cazuri, medicul pediatru poate solicita un EKG sau o ecocardiogramă, pentru a se asigura că inima copilului nu manifestă nicio anomalie.
Tratamentul pentru febră reumatică presupune eliminarea streptococului din sistem și tratarea simptomelor. Printre cele mai frecvente opțiuni de tratament se numără:
Medicul pediatru va prescrie antibiotice, alături de un tratament pe termen lung pentru a preveni reinfectarea cu streptococ. De asemenea, e posibil ca cel mic să aibă nevoie de un supliment pentru imunitate, cu acizi grași Omega-3 și vitamina D.
Tratamentele antiinflamatoare includ medicamente analgezice care au și rol antiinflamator, cum ar fi aspirina sau substanța activă naproxen. Deși aspirina nu este mereu recomandată copiilor, în cazuri severe de febră reumatică, aceasta devine o necesitate. Medicul poate prescrie și un corticosteroid pentru reducerea inflamației, după caz.
CITEȘTE ȘI: Leacuri pe bază de BERE: Tratează reumatismul și artrita
Medicul pediatru va recomanda odihna la pat, precum și restricționarea efortului fizic până când se calmează simptomele principale, anume durerea și inflamația. Așadar, repaosul la pat este recomandat pentru câteva săptămâni, sau luni – dacă boala a afectat inima.
În principiu, factorii de risc ce pot dicta riscul de febră reumatică sunt istoricul în familie (predispoziția genetică pentru dezvoltarea febrei reumatice), tipul de infecție bacteriană (anumite tulpini ale streptococului vin cu un risc crescut de febră reumatică) și factorii de mediu, cum ar fi regiunea de reședință, posibile epidemii, etc.
Cea mai eficientă modalitate de a evita riscul de febră reumatică este să te asiguri că diagnosticul corect, de infecție streptococică, a fost pus la timp, așa încât tratamentul pentru infecție să prevină instalarea febrei.
De asemenea, practicarea unor măsuri temeinice de igienă poate fi de ajutor, de exemplu:
– Acoperirea gurii atunci când strănuți sau tușești
– Spălarea frecventă a mâinilor
– Evitarea contactului cu persoane bolnave
– Evitatea împărțirii produselor de igienă personală cu alte persoane
Odată ce apar simptomele febrei reumatice, acestea pot dura câteva luni sau ani. În plus, febra reumatică poate cauza complicații pe termen lung, în anumite circumstanțe. Una dintre cele mai frecvent întâlnite complicații constă în afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi:
– Stenoza aortică (îngustarea valvei aortice la nivelul inimii)
– Regurgitarea de valvă aortică (o scurgere la nivelul valvei aortice care direcționează greșit fluxul sanguin)
– Lezarea mușchiului cardiac (slăbirea mușchiului cardiac și afectarea capacității de pompare a sângelui de către inimă)
– Fibrilația atrială și insuficiența cardiacă
Dacă aceste complicații nu sunt tratate la timp, pacientul poate suferi un atac de cord, leziuni definitive și ireparabile la nivelul inimii și chiar deces.