SANATATE

Rezistența la insulină: Duce aceasta la diabet? Ce spun specialiștii

Foto: Pinterest.com

Rezistența la insulină: Duce aceasta la diabet? Ce spun specialiștii. Este rezistența la insulină un indicator al faptului că o persoană va dezvolta în curând diabet de tip 2 și care sunt pericolele acestei afecțiuni. Publicația de sănătate The Health Site oferă un răspuns la această întrebare.

În primul rând, trebuie să înțelegeți că rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele nu percep hormonul insulină, care descompune glucoza.

Pancreasul percepe o astfel de insensibilitate ca un nivel insuficient de insulină produsă de acesta și începe să producă din ce în ce mai mult, ceea ce poate provoca epuizarea organului, care amenință într-adevăr dezvoltarea diabetului.

CITEȘTE ȘI: 2 alimente pe care le consumăm zilnic și care duc la rezistența la insulină

Rezistența la insulină: Duce aceasta la diabet? Ce spun specialiștii

De ce apare rezistența la insulină?

Adesea, factorii pentru dezvoltarea insensibilității la insulină se combină și au un efect distructiv asupra organismului. Endocrinologii identifică 8 factori specifici pentru dezvoltarea rezistenței la insulină:

  • excesul de calorii în dietă și creșterea în greutate corespunzătoare datorită țesutului adipos;
  • niveluri constant crescute de glucoză în sânge datorită faptului că o persoană mestecă ceva în mod constant;
  • acumularea de grăsime viscerală;
  • colesterol ridicat;
  • excesul de sare din alimente;
  • lipsa de fibre din cauza unei diete dezechilibrate;
  • administrarea anumitor medicamente (glucocorticoizi, antiandrogeni, unele antidepresive);
  • stilul de viață sedentar.

Simptomele rezistenței la insulină

Tensiunea arterială a unei persoane crește, nivelul de uree din sânge crește și apare o tendință la tromboză.

Rezistența la insulină, desigur, nu se va transforma în diabet într-o zi sau două și nu se va întâmpla neapărat în 10-15 ani, dar va duce în mod constant la aceasta. În același timp, crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

CITEȘTE ȘI: Fructul care ajută cu rezistența organismului la insulină

Prevenirea rezistenței la insulină

În primul rând, trebuie să vă reduceți aportul caloric și să vă normalizați greutatea corporală. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele prăjite. Încălzirea alimentelor la peste 180 de grade creează compuși care contribuie la dezvoltarea diabetului. Este mai bine să fierbeți, să sotați sau să coaceți alimentele.

De asemenea, ar trebui să evitați alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi produsele de patiserie, piureul de cartofi, muesli, pâinea albă și produsele de patiserie. Exercițiile fizice și somnul adecvat reduc, de asemenea, semnificativ riscul de diabet.

Comentarii: