LIFESTYLE

De ce românii sunt în TOPUL popoarelor dependente de tehnologie? Ce spun specialiştii 

Foto: ethozgroup.com

Românii se află în topul dependenţilor de tehnologie la nivel european, după greci, finlandezi şi polonezi. Lipsa unui stil de viaţă sănătos e unul dintre motivele pentru care un român petrece aproape trei ore din timpul liber conectat la telefon, laptop sau televizor.

Îi vedem peste tot! Pe stradă, în mall-uri, la terase, în metrou sau chiar pe bicicletă sau la volan vedem zilnic persoane de toate vârstele butonând captivate la telefoanele mobile sau la alte device-uri electronice. În medie, petrecem între două şi trei ore zilnic în faţa televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor sau tabletelor. Asta ne plasează în topul popoarelor dependente de tehnologie, potrivit unui studiu Eurostat, efectuat în 15 din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Concret, timpul mediu petrecut în faţa unui ecran, în afara serviciului, variază de la trei ore şi 17 minute în Belgia, trei ore şi 14 minute în Grecia, până la aproape două ore şi jumătate în România şi două ore şi 18 minute în Italia, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Tipare diferite de creștere la sugari, în funcție de tipul de proteine consumate / STUDIU

În Grecia, 95,1% din populaţia intervievată a răspuns că este implicată în afara programului de serviciu în activităţi legate de ecrane, cum ar fi vizionarea emisiunilor TV sau a altor media, jocuri pe calculator sau alte activităţile desfăşurate în faţa ecranului. Ei sunt urmaţi de finlandezi (92,9%), polonezi (91,6%) şi români (91,5%). Cel mai redus procent este în rândul francezilor (84,2%), italienilor (84,5%) şi austriecilor (87%). Studiul a acoperit grupa de vârstă de la 20 la 74 de ani.

Tehnologia poate duce la dependenţă

Specialiştii susţin că tehnologia modernă este necesară, obligatorie şi utilă pentru că aproape fiecare persoană o foloseşte zilnic la locul de muncă. „Fie că vorbim de un laptop, o tabletă sau de un simplu telefon prin care comunicăm cu colegii sau superiorii. Trăim într-un secol unde tehnologia este componentă esenţială a vieţii noastre”, a explicat, pentru Adevărul, psihologul Mihai Copăceanu.

CITEȘTE ȘI: ALARMANT! Românii sunt în topul mondial la consum de alcool

În opinia acestuia însă, tehnologia poate duce la dependenţă, tocmai pentru că este atractivă, foarte interactivă şi poate fi utilizată oriunde am fi.

„Românii sunt dependenţi de tehnologie şi inclusiv de televizor şi pentru că nu au un program de viaţă sănătos, pentru că nu suntem educaţi de mici despre efectele nocive ale abuzului de tehnologie şi nu preferăm activităţile în aer liber, plimbările sau liniştea în natură. Când venim de la şcoală sau de la job primul lucru pe care îl facem este să deschidem calculatorul”, a completat specialistul, adăugând că tehnologia răspunde unor nevoi de socializare dar şi unei nevoii de relaxare, fie că e vorba de jocuri online sau de citirea ştirilor.

„Din păcate, alte studii confirmă că 70% din dependenţii de internet suferă şi de alte dependenţe precum alcool, fumat, sex”, arată Copăceanu. „Pe termen lung ne izolăm şi mai mult. Cu cât folosim mai mult tehnologia cu atât suntem mai singuri, chiar dacă trăim în familie”, subiliază psihologul.

Tehnologia, un cuţit cu două tăişuri

Şi sociologul Alfred Bulai afirmă că tehnologia nu aduce însă întotdeauna beneficii. Problema este de discernământ, pentru utilizarea corectă a informaţiei.

CITEȘTE ȘI: MODA BĂRBAȚI/ CÂND și CUM e permis să porți șosete colorate

„Toate tehnologiile în faza de implementare au efecte negative până la formarea unor sisteme valorice. Tehnologiile sunt bune, dar au şi faţete negative. Cuţitul este şi el o tehnologie, dar poate să ne omoare. Există reversul medaliei. De exemplu, acum externalizăm memoria, adică nu o mai folosim pentru că ţine minte un aparat. Acum 100 de ani, un profesor trebuia să ţină mintă sute de citate. Acum, există retroproiector sau calculatoare. Nu mai este nevoie nici să socoteşti. Vânzătoarea de la magazin trebuie doar să cunoască banii, restul face casa de marcat. Sunt nişte competenţe pe care le pierdem“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Alfred Bulai.

Tehnologia ne pune în faţa unui volum uriaş de informaţii pe care nu-l putem procesa

„Copiii de astăzi s-au născut cu ecranele. Dacă n-au ecran, mor. Au abilitatea să scrie la calculator, dar foarte greu de mână. Nu tehnologia este o problemă, ci cum o utilizăm. Internetul este o facilitate foarte mare, dar efectul negativ este că informaţia îşi pierde valoarea, pentru că nu mai muncim pentru ea, iar pe altă parte accesul uriaş la informaţii este mult prea mare decât putem prelucra. Internetul este ca un bufet suedez, în care consumi din toate de-a valma, nu te sfătuieşte nimeni. Este motivul pentru care oamenii ajung să consume multă informaţie, dar prea puţină profunzime. Adică, oamenii nu mai au timp să stea. Studenţii mei, după 20 de minute nu mai rezistă, nu mai pot fi atenţi. La fel şi în presă, nimeni nu mai citeşte articolele lungi, eventual titlul şi câteva rânduri… Din cauza tehnologiei, produsele de comunicare sunt tot mai scurte“, a conchis sociologul.

CITEȘTE ȘI: Unde ai televizorul pus în cameră? Niciodată să nu îl aşezi în acest loc! Îţi distruge sănătatea!

Cum sunt afectaţi copiii de tehnologie

În opinia specialiştilor, copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa tehnologiei, motiv pentru care nu se recomandă utilizarea acesteia de către părinţi atunci când micuţii sunt la vârste fragede. „În aparenţă, copiii îşi pot dezvolta competenţe digitale. A survola internetul poate fi o abilitate la un copil dar este în defavoarea dezvoltării abilităţilor de interacţiune socială. E o mare păcăleală”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

Comentarii: