NUTRITIE SANATATE

Cel mai sănătos înlocuitor al cafelei. Beneficii extraordinare pentru sănătate

Foto: Pinterest.com

Cicoarea este folosita de multi ani pe post de inlocuitor fara cofeina al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai ca nu contine cofeina, insa are nenumarate beneficii pentru sanatate – iata despre ce este vorba!

Cicoarea este o planta perena, care infloreste pana toamna tarziu. Aceasta este folosita pentru prepararea cafelei, in special de catre cei care vor sa renunte (din motive medicale si nu numai) la consumul de cofeina.

Cafeaua de cicoare este preparata din radacina acestei plante, care este prajita si apoi fiarta. Radacina de cicoare contine o serie de nutrienti, remarcă doc.ro.

Valori nutritionale 60 g de cicoare

Calorii: 44
Proteine: 0,8 g
Carbohidrati: 10,5 g
Fibre: 0,9 g
Vitamina B6: 7% din doza zilnica recomandata
Vitamina C: 5% din doza zilnica recomandata
Acid folic: 3% din doza zilnica recomandata

Radacina de cicoare este o sursa bogata de inulina – o fibra prebiotica asociata cu accelerarea procesului de scadere in greutate, precum si cu imbunatatirea sanatatii intestinale.

CITEȘTE ȘI: Combinaţia mai puternică decât medicamentele: Doar două ingrediente te scapă de multe probleme

Beneficii cicoare

Imbunatateste sanatatea digestiva – radacina de cicoare este o sursa bogata de fibre, care imbunatateste sanatatea digestiva. Datorita continutului ridicat de inulina din radacina de cicoare, sanatatea intestinala are, de asemenea, de beneficiat de pe urma consumului de cafea de cicoare.

Cicoarea imbunatateste tranzitul intestinal si combate constipatia.

Reduce nivelul de zahar din sange – tot datorita continutului de inulina, si nivelul de zahar din sange este redus de consumul de cicoare. Oamenii de stiinta au facut un studiu pe soareci diabetici pentru a demonstra efectele inulinei din cicoare asupra zaharului din sange. Administrandu-le zilnic acest tip de inulina soarecilor, timp de 8 saptamani, cercetatorii au descoperit ca inulina a stimulat metabolizarea carbohidratilor, reusind astfel sa reduca nivelul de zahar din sange.

Combate inflamatia – inflamatia este un sistem de aparare normal al organismului, declansat de sistemul imunitar atunci cand apare o problema. Insa inflamatia cronica poate crea probleme, contribuind la aparitia afectiunilor cardiace, a diabetului si chiar si a cancerului. Studiile facute pe animale au confirmat abilitatea cicoarei de a combate inflamatia.

Amelioreaza simptomele artritei – studiile au aratat ca radacina de cicoare are abilitatea de a ameliora simptomele artritei. Polifenolii din cicoare combat inflamatia cauzata de osteoartrita.

Alte beneficii ale cicorii:

Stimuleaza productia de bila
Fortifica sistemul imunitar
Are proprietati antibacteriene si antifungice
Reduce ritmul cardiac si combate tahicardia
Benefica pentru ficat
Ucide parazitii intestinali

CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi prepari o cafea mai sănătoasă, fără să fie mai puţin delicioasă

Cum se prepara cafeaua de cicoare

Radacinile de cicoare se scot din pamat, se spala, se usuca se maruntesc si apoi se coc la cuptor. La final, pulberea obtinuta din radacina de cicoare se fierbe, exact ca si cafeaua. Poti gasi cicoare gata preparata in comert, pe care trebuie doar sa o fierbi.

Foloseste, pentru inceput ½ lingurita de cicoare la o ceasca de apa. Daca simti nevoia, poti mari cantitatea de cicoare folosita.

Contraindicatii cafea de cicoare

Cu toate ca cicoarea are o multime de beneficii pentru sanatate, exista si situatii in care aceasta este contraindicata.

Persoanele alergice la polenul de mesteacan pot avea, de asemenea, alergie si la cicoare. Imediat ce se observa simptome specifice unei alergii, e indicat sa se opreasca consumul de cicoare si sa se apeleze la ajutorul unui medic.

Cicoarea nu este recomandata femeilor insarcinate intrucat poate declansa sangerari sau chiar avort spontan.

Comentarii:
preload imagepreload image