REVIEW

Sărbătoare mare pentru creștini – Cum se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului și ce să NU faci

maicadomnului.ro

La Sântămăria Mare, e zi mare. Pe 15 august se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. E o zi de praznic, de rugăciune și pelerinaje la locurile sfinte. Totuși, în popor, oamenii se bucură la Sântămăria Mare.

Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Este și motivul pentrul care adevărații credincioși serbează onomastica la data de 8 septembrie, data nașterii Sfintei Fecioare.

Acum se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice, mai cu seamă purtători ai numelor derivate din Maria. Totuși, în popor i se spune Sântămăria Mare și e una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

CITEŞTE ŞI: Cu fiecare gând negativ, scurtăm viața creierului, iar pesimismul ne îmbolnăvește! Celebrul neurolog Vlad Ciurea ne învață ce să facem

La Sântămăria Mare, se împlinesc dorințe

Sfânta Fecioară e cea mai îndrăgită divinitate. Fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. Acum se angajează pândarii şi se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica strugurii.

Tot pe 15 august se celebrează şi Ziua Marinei. Maica Domnului este patroana spirituală a marinarilor. La Maica Domnului se roagă și cei care au necazuri grele, bolnavii, cei ce nu găsesc altfel alinare. Bătrânii spun că toate rugăciunile oamenilor sunt mai întâi auzite de Maica Domnului. Ea I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de împlinire.

Ea apare în visurile oamenilor aflați la nevoie și dă sfaturi pentru a ieși din impas. Ţăranii cred că cerealele se prind mai bine dacă se semănă între Sântămării, adică între 15 august şi 8 septembrie. Ca să nu ai parte de probleme și să fii sănătoasă, nu merge înapoi, în această zi, nu arunca părul de pe pieptene și nu aprinde focul. Scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc mari ghinioane.

Ea te ajută la greu

Coincidenţă sau nu, cele două Sântămării’, pe 15 august şi pe 8 septembrie, încadrează, în calendarul popular, Anul Nou Biblic, semnificând facerea lumii. Încă din cele mai vechi timpuri, perioada dintre cele două sărbători, numită Între Sântămării, e privită în popor ca fiind propice semănăturilor de toamnă, aducătoare de belşug. Dintr-o sămânţă, aparent moartă, se va naşte un nou spic de grâu, pentru a adeveri că din moarte va veni învierea.

CITEŞTE ŞI: Un cunoscut medic prezintă avantajele rugăciunii. Efecte concrete asupra bolnavilor

Potrivit religiei ortodoxe, se serbează onomastica celor ce poartă numele Maria sau derivate ale acestuia numai pe 8 septembrie, de Sântamaria Mică, data naşterii Fecioarei, iar pe 15 august se prăznuieşte şi se dă de pomană pentru cei morţi. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un hotar între vremuri. Căci acum se adună ultimele plante de leac, se poate afla cum va fi toamna.

Se culeg flori frumoase şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că, apoi, sunt bune de leac. Sfânta Fecioară este cea mai îndrăgită divinitate, pe care fetele o invocă pentru grăbirea căsătoriei, femeile pentru uşurarea naşterii, păgubiţii pentru prinderea hoţilor, descântătoarele pentru vindecarea bolilor. În sate, acum se angajează pândarii şi se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica strugurii.

Comentarii: