X

Sarea în bucate? Nu se poate fără, dar oare ştiţi la ce pericole ne expunem când o consumăm fără măsură?

Sarea este, fără urmă de îndoială, un ingredient absolut necesar pentru sănătatea organismului. Doar că, de cele mai multe ori, conştient şi, mai ales, inconştient ceea ce introducem zilnic în corpul nostru este prea mult în comparaţie cu necesităţile noastre. Prea mult şi prea prost, am putea să spune, doar dacă ne gândim că majoritatea alimentelor de pe rafturile magazinelor, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare, astfel că ajungem să consumăm exagerat. Ceea ce duce inevitabil la… probleme.

Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism, susţin specialiştii în ziarul Click. Se depune în oase, articulaţii, rezultând afecţiuni reumatismale, retenţie de apă, fapt care împiedică eliminarea normală a toxinelor. În plus, sarea în exces din diverse alimente duce la distrugerea enzimelor şi vitaminelor din compoziţia acestora.

Citeşte şi: Care este cea mai bună BRÂNZĂ din lume

Ce spun nutriţioniştii

Sarea poate îngroşa arterele şi poate afecta integritatea endoteliului, aflat între sânge şi ţesuturile care îl înconjoară. Deteriorarea acestuia favorizează apariţia aterosclerozei şi, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge. Un exces de sare compromite şi funcţia renală”, explică nutriţionistul italian Gianluca Mech pentru respectivul ziar.

Tot sarea e unul dintre principalii inamici ai siluetei. Consumul excesiv favorizează retenţia de apă şi formarea edemelor. Mai mult, sarea stimulează pofta de mâncare: cu cât e mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei mai mult să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar şi indirect, responsabilă pentru creşterea în greutate”, adaugă Gianluca Mech.

Citeşte şi: Vrei să nu mai ai probleme cu tensiunea arterială: Consumă fructul minune

Ştiţi care este cantitatea ideală?

Fac pariu că nu aţi stat să vă gândiţi niciodată cam câtă sare e permis să consumăm, pentru buna funcţionare a organismului. De aceea, vă spun acum ceea ce zic experţii: cantitatea de sare recomandată pentru un adult este de 2,3 g pe zi. Adică, fix o linguriţă. Pentru persoanele de peste 51 de ani, aportul de sodiu nu trebuie să depăşească 1,5g pe zi.

În realitate mâncăm însă cel puţin 4 g pe zi. Şi, din păcate, chiar şi copiii consumă mult prea multă sare, care se găseşte din belşug în gustări precum popcorn, pizza, chips şi cartofi prăjiţi. Trebuie să avem în vedere că şi alimentele considerate dulci, precum deserturile, conţin sare.

Simptomele unui consum prea mare de sare

Citeşte şi: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Ce tip de sare găseşti în magazine

sursa: click.ro

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro