NUTRITIE

Sarmale ardelenești: Rețeta care poate arăta despre o fată că se poate mărita

knd.ro

Sarmale ardelenești: Rețeta care poate arăta despre o fată că se poate mărita. Se duce vorba în Ardeal că fata care știe să facă sarmale gustoase se poate mărita. Sarmale sunt mâncarea specifică românească care se pune pe mesele festive, la sărbători sau de cele mai multe ori fără nici o ocazie specială, ci pur și simplu de poftă.

Fiecare gospodină are o rețetă proprie, învățată din familie sau din propria experiență, de aceea și gustul sarmalelor diferă de la o casă la alta.

În zona noastră se spune că gustul deosebit al sarmalelor este dat de dulceața cepei călite și de afumătura care este pusă la fiert odată cu sarmalele.

CITEȘTE ȘI: Sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viță: Rețetă delicioasă care nu îngreunează digestia

Sarmale ardelenești

Haideți să vedem ingredientele celor mai bune sarmale:

  • 1 kg carne tocată de porc (grasă)
  • 100 g orez
  • 4 cepe mari
  • sare, piper după gust, o linguriță de boia
  • mărar, cimbru, foi de dafin
  • 2 verze murate cu frunze subțiri
  • o bucată de kaizer afumat
  • 1 cană bulion

Mod de preparare:

Punem ceapa la călit la foc mediu și o lăsăm pe foc până devine transparentă.

După ce am călit ceapa, vom pune orezul peste ea și turnăm o ceșcuță de apă, apoi lăsăm deoparte pentru 10 minute, timp în care se va umfla orezul.

Adăugăm acum carnea tocată și condimentăm după gust.
Lăsăm din nou toată compoziția deoparte până ne ocupăm de frunzele de varză.

Am învățat de la bunica mea, bucătăreasă la cantină pe vremea comunismului, secretul frunzelor perfecte de varză. Știți că de multe ori ne plângem că frunzele de varză sunt prea groase și ne este greu la împăturit sarmalele, dar trucul acesta l-am folosit mereu și într-adevăr este cel mai bun pentru niște sarmale perfecte.

*Trebuie să pregătim frunzele cu o zi înainte, să le scoatem de pe cotor și să le așezăm frumos una peste alta, apoi le băgăm într-o pungă și le punem peste noapte la congelator. Dimineața le scoatem, le lăsăm la dezghețat în apă rece, apoi le tăiem în funcție de cât vrem sarmalele de mari.

La noi în zonă, sarmalele se fac de mărime medie. Sunt cel mai uțor de preparat și de mâncat.

După ce formăm sarmalele, tăiem varza rămasă julien și o așezăm în cratiță sau în oală de lut dacă preferați să le băgați la cuptor.

Peste stratul de varză tăiată punem mărar, cimbru și foi de dafin, apoi câteva bucăți de kaizer afumat și începem să așezăm sarmalele. După ce am format primul rând de sarmale, mai punem câteva bucăți de kaizer și din nou așezăm restul de sarmale.

CITEȘTE ȘI: Istoria SARMALELOR. Ce conținea rețeta lor acum 120 de ani și cum se fac azi

Acoperim deasupra cu 3-4 frunze mari de varză și turnăm o cană de bulion, 2 linguri de ulei și apă cât să acopere sarmalele.

Punem capacul peste oală și dăm la foc mic pentru minim 2 ore.

Sarmalele se servesc cu mămăliguță și cu smântână alături.

Vă promit un gust divin!

Comentarii: