Iată trei reţete savuroase de tocăniţă de cartofi pentru toate gusturile şi poftele. Una pentru cei care ţin post şi pentru vegetarieni, una pentru iubitorii gustului de cartofi şi costiţă afumată şi una pentru cei care adoră cârnaţii în orice. Chiar şi în tocăniţa de cartofi. Toate reţetele au un mod de preparare mai sănătos din care s-au exclus prăjelile.
300 g de costiţă afumată tăiată în porţii mici
5 cartofi mari
1 ceapă mare sau două cepe mici
1 morcov
2 lingură de pastă de tomate
2 foi de dafin
Sare
Piper
Boia dulce
CITEȘTE ȘI: Cojile de la cartofi NU trebuie aruncate: Beneficiile pot fi uriașe pentru organism
Într-o oală cu apă fierbinte se pun la fiert bucăţile de costiţă şi foile de dafin. Când acestea sunt semi-fierte, opriţi focul.
Pentru a evita procesul de prăjire dar a avea savoarea pe care o lasă legumele călite punem ceapa tocată şi morcovul cubuleţe într-o tigaie în care am pus 4 linguri de apă şi una de ulei pentru prăjit (rezistent la temperaturi înalte). Când s-au făcut moi, oprim focul. Peste bucăţile de costiţă afumată se adaugă cartofii tăiaţi cuburi medii, ceapa şi morcovii şi se mai completează cu apă fierbinte. Se adaugă piperul, pasta de tomate, boia de ardei şi puţină sare. Se lasă la fiert la foc mic. Atunci când costiţa şi cartofii sunt fierţi iar apa a căpătat consistenţă este gata. La servire se asezonează cu pătrunjel proaspăt, recomandă csid.ro.
8 cartofi medii
1 ceapă
1 morcov
400 g de roşii în bulion de bună calitate
1 lingură de ulei pentru prăjit
Sare
Piper
Mărar proaspăt
Într-o cratiţă punem o lingură de ulei pentru prăjit şi 4 linguri de apă şi adăugăm morocovul şi ceapa mărunţite. Atunci când încep să se facă mai moi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi apă caldă atât cât cartofii să fie acoperiţi cu 2 degete. Se pune capacul şi se lasă la foc mic. Cam în 20 de minute cartofii vor fi fierţi. Atunci se adaugă şi roşiile din bulion, sare şi piper după gust. Se mai dau o dată în clocot. Farfuriile cu tocană de cartofi se asezonează cu mărar proaspăt tocat. De asemenea, se pot consuma şi murături.
1 kg de cartofi noi
1 ceapă
4 căţei de usturoi în cămaşă
2 morcovi
4 cârnaţi afumaţi de mărime medie
3 linguri de bulion
1 foaie de dafin
Sare
Piper
Boia dulce (un sfert de linguriţă)
Mărar sau pătrunjel
CITEȘTE ȘI: Ce NU știai despre cartofi: Efect extraordinar pentru sănătate
Ceapa, morcovii şi căţeii de usturoi se pun într-o cratiţă cu 1 lingură de ulei şi 4 linguri de apă. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi, cârnaţii tăiaţi în bucăţi şi apă fierbinte şi o foaie de dafin. La primul clocot se adaugă şi bulionul, sarea, piperul şi boiaua dulce. Se asezonează cu verdeaţă după gust.