Painea, cafeaua, biscuitii, cornurile si chipsurile sunt doar cateva dintre alimentele cu potential risc cancerigen, acestea continand o substanta despre care s-a demonstrat ca se afla in stransa legatura cu boala, avertizeaza Institutul Alimentar National din Danemarca.
Substanta periculoasa se numeste acrilamida, care se formeaza in timpul procesarii la temperaturi inalte, de peste 120 de grade Celsius, inclusiv in timpul prajirii sau coacerii.
„Putem spune cu un grad mare de siguranta ca exista o legatura intre alimentele care contin acrilamida si cancer”, a declarat Jorgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar National din Danemarca pentru televiziunea nationala daneza, relatează euractiv.com
Despre acrilamida, studiile au relevat inca din 2002 ca are legatura cu aparitia cancerului. Atunci, cercetatorii elvetieni au gasit din intamplare compusul, suspiciunea ca este vorba de un agent cancerigen adeverindu-se ulterior.
De atunci, mai multe cercetari au demonstrat legatura dintre substanta si cancer. Este insa prima oara cand un for de sanatate public lanseaza un avertisment in acest sens.
TRUCURI/ Cum să cureţi cuptorul aragazului RAPID și fără bătăi de cap
Pastilele care îţi fac mai mult RĂU decât bine: La ce riscuri de expui
Reprezentantii acestui institut au cerut Autoritatii care raspunde de siguranta alimentelor in Europa, EFSA, sa investigheze acest potential risc pentru sanatate, declarand ca UE nu poate astepta inca 10 ani pana cand se va stabili cat de periculoasa este acrilamida.