Se spală sau nu se spală carnea înainte de a o prepara? Cum e mai sănătos. Acesta este un subiect foarte controversat. Deși gătitul unei varietăți de carne este plăcut și obișnuit, există, fără îndoială, unele riscuri implicate.
Manipularea cărnii crude trebuie să fie însoțită de o bună igienă. În cazul în care nu v-ați gândit niciodată la acest lucru, ar putea fi momentul să luați în considerare unele măsuri de precauție.
Se spală sau nu se spală carnea înainte de a o găti?
Dacă pun puiul sub jet de apă curentă, asta ajută? Dacă nu o spăl, poate exista contaminare?”. Mulți își pun aceste întrebări. Bucătarii profesioniști recomandă să nu se spele carnea înainte de a o găti. Nu este necesar să spălați carnea.
CITEȘTE ȘI: Cine TREBUIE și cine NU TREBUIE să mănânce carne de porc
OK, dar care sunt pericolele spălării cărnii înainte de a o găti?
Cel mai curios lucru aici este că pericolele în sine nu sunt legate de consum. De fapt, există alte amenințări latente pe care de obicei nici nu le luăm în considerare, cum ar fi următoarele. Prin spălare, creșteți răspândirea bacteriilor prezente în carne.
Când spălați, pulverizați peste tot, iar pericolul este acolo. Acest proces se numește „contaminare încrucișată”, deoarece bacteriile contaminează o varietate de suprafețe.
Apa de la robinet nu este eficientă în combaterea bacteriilor. Puiul este un bun exemplu în care bacteriile își pot stabili reședința în locuri unde apa nu poate ajunge.
În timp ce îl spălați pentru a îndepărta murdăria, stropi sunt aruncați în chiuvetă. Să spunem că apa a contaminat buretele de spălat vasele. Pe măsură ce temperatura crește în timpul zilei, răspândirea bacteriilor este uriașă. Ciuperca se transformă într-o „bombă” bacteriană. În acest context, atunci când îl folosiți din nou, creșteți riscurile de a vă infecta pe dumneavoastră și obiectele din jurul dumneavoastră.
Da, din păcate, fiecare carne are un set specific de microorganisme care dăunează și ne pun sănătatea în pericol. Așadar, atunci când spălați carnea, facilitați de fapt această evoluție, deoarece apa își adaugă poluarea naturală.
Cum se dezinfectează carnea înainte de gătit?
La prima vedere, este greu de înțeles cum de a nu spăla carnea este cea mai bună alternativă. La urma urmei, apa spală totul, nu-i așa? Cu toate acestea, doar gătitul perfect al cărnii este suficient pentru a elimina bacteriile.
Iată cum să vă asigurați că bacteriile din diferite tipuri de carne sunt ucise.
- Carnea roșie: Temperatura internă trebuie să ajungă între 71° și 74°.
- Pui: recomandarea pentru pui este de 74° până la 78° atunci când se gătesc bucăți întregi.
- Pește: temperatura medie sigură este între 63° și 65°, în special pentru rețetele de pește marinat.
- Carne de porc: se estimează că carnea de porc ar trebui să ajungă la 74° pentru a oferi siguranță în consum.
Aceasta este cea mai bună strategie pentru a obține o carne care să fie complet sigură pentru consum.
Poți spăla carnea cu oțet?
Oțetul nu este recomandat pentru spălarea cărnii. Acest lucru se datorează faptului că în oțet pot exista alți contaminanți care cresc rata de proliferare a bacteriilor.
CITEȘTE ȘI: Atenție la carnea de pui! Cum îți dai seama că produsul cumpărat este de fapt stricat
Iată 6 măsuri de precauție pentru a vă ajuta să controlați mai bine manipularea și prepararea cărnii. Urmați aceste măsuri pe care cu toții ar trebui să le încurajăm și să le practicăm zilnic.
- Mâinile trebuie dezinfectate complet atunci când se manipulează carnea, pentru a nu adăuga contaminanți.
- Carnea trebuie depozitată în permanență în frigider sau în congelator.
- Decongelarea trebuie să se facă în frigider. Atunci când decongelăm carnea în afara frigiderului, în special carnea de pui, ajutăm bacteriile să se înmulțească.
- Folosiți ustensile separate pentru manipularea cărnii crude, diferite de cele pentru alte alimente, pentru a evita contaminarea încrucișată.
- Dezinfectați întreaga zonă de lucru folosită pentru manipularea cărnii crude.
- A știi dacă trebuie sau nu să spălați carnea înainte de a o găti este un lucru pe care toată lumea ar trebui să îl învețe.
La urma urmei, fie că ne place sau nu, poluarea este o realitate la care suntem cu toții supuși, potrivit actualno.com.
Comentarii: