NUTRITIE SANATATE

Secretul care îți arată că un dovleac este proaspăt cules

Putem găsi mai multe tipuri de dovleci în piețe. Majoritatea sunt buni la gust, au beneficii nutritive similare și îi poți găti cum dorești.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu sângele și colesterolul tău când mănânci dovleac

Secretul care îți arată că un dovleac este proaspăt cules

Plăcintarul este cel mai popular la noi și cel mai dulce. Îl recunoști după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este ideal pentru plăcinte, dar și supe creme.

Bostanul clasic, ușor turtit, portocaliu, este foarte bun atât pentru preparate dulci, cât și folosit în mâncare.

Dovleacul ghindă are coaja verde cu portocaliu, miezul este portocaliu intens și este ideal de copt și eventual combinat cu miere și alte ingrediente pentru beneficiile nutritive. Pe parcursul articolului vom include și câteva combinații cu dovleac, folosite pe post de medicină alternativă.

Secretul care îți arată că un dovleac este proaspăt cules

Pentru a te asigura că alegi dovleacul perfect, verifică să nu aibă zgârieturi sau lovituri, să aibă coada măcar puțin verde, ceea ce înseamnă că este proaspăt cules și să sune a gol când îl bați. Asta înseamnă că este copt bine.

Dacă este prea mare, porționează-l și pune-l la congelator, fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit. Decât să-l arunci, mai bine îl păstrezi pentru iarnă, este perfect de savurat pe ger.

Timp de gătire în funcție de metoda aleasă:

La cuptor – după ce l-ai curățat de coajă și semințe, taie-l bucăți și lasă-l la cuptorul preîncălzit la 175⁰C, timp de aproximativ o oră, Îl poți verifica și cu furculița, să fie moale, în funcție de cât de groase ai tăiat bucățile de dovleac. Dacă nu este foarte mare, îl poți tăia pe jumătate și să-l coci întreg. Semințele sunt mai ușor de scos atunci când e copt dovleacul.

CITEȘTE ȘI: Dieta cu dovleac: Reduce riscul de a face cancer și te menține hidratat

Fiert – se taie în cuburi medii și se fierbe timp de 20-30 de minute, până se înmoaie.

La grătar – nu este cel mai popular mod de a găti dovleacul, însă este foarte bun și așa. După ce l-ai curățat de semințe, taie-l felii de 2-3 cm și gătește-l timp de 3-5 minute pe fiecare parte. Unge feliile cu un pic de ulei și asezonează-le după gust, fie doar cu sare și piper, fie poți adăuga și usturoi, pătrunjel mărunțit, parmezan, fulgi de ardei iute sau scorțișoară și miere pentru varianta dulce.

Semințele de dovleac se spală, se usucă, iar apoi se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor timp de 10-15 minute, la 135⁰C, până capătă o ușoară nuanță arămie.

Comentarii: