Există multe variante de paste alla carbonara, toate fiind foarte delicioase și suculente, cum ar fi cele cu dovlecei, cârnați și mazăre sau anghinare.
Formatul ideal de paste pentru a face carbonara este spaghetele, dar și vermicelli mai mari sau bucatini (care au o gaură în mijloc) sunt la fel de delicioase. Pastele ideale pentru acest sos sunt, în orice caz, pastele lungi: încercați și spaghetti alla chitarra, a căror secțiune nu este rotundă, ci pătrată.
Ingrediente (pentru 2 persoane)
- 180 g bacon tăiat în felii groase sau pancetta (italienii o fac cu guanciale – gușă de porc)
- 200 g spaghete
- 3 gălbenușuri mari
- sare și piper după gust
- brânză pecorino rasă, după gust (poți înlocui cu parmezan)
CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă de articulațiile tale: Conțin un element cheie
Paste carbonara – rețeta tradițională. Mod de preparare
Pentru a pregăti rețeta tradițională de paste carbonara, mai întâi punem spaghetele în apă clocotită cu sare și le fierbem.
Tăiem șunculița în bucăți, fără a îndepărta grăsimea.
Într-o tigaie, se prăjesc bucățile de carne (fără a adăuga ulei) până când devin ușor crocante (dar nu se ard) și se dau deoparte.
Se bat gălbenușurile de ou într-un castron, se adaugă mult piper, 2 sau 3 linguri de brânză pecorino rasă și un praf de sare.
Scurgeți pastele (păstrati deoparte puțină apă pentru a le amesteca mai bine, dacă este necesar), turnați-le în castron, amestecând continuu și adăugând baconul cu grăsimea lăsată în tigaie.
La final, radem brânză pecorino din abundență și suntem gata de servire.
Trucuri pentru cel mai bun preparat
Aceste paste carbonara ies mai „light” dacă înlocuiești guanciale cu pancetta, care este mai puțin grasă.
De asemenea, orice tip de carne ai alege, folosiți o tigaie antiaderentă și nu adăuga ulei.
Nu uitați că ouăle bătute nu trebuie adăugate în paste cât timp acestea sunt încă pe foc: în acest caz, ouăle s-ar găti și ați obține un fel de omletă.
CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum să mănânci păinea ca să nu te balonezi
Rețeta originală pentru carbonara nu include folosirea de smântână, care este însă folosită de mulți ca o variantă pentru a adăuga cremozitate.
Este suficient să amestecați gălbenușurile și brânza pecorino pentru a obține cremozitatea potrivită: pastele carbonara fără smântână vor avea mai puține calorii.
O altă variantă prevede folosirea a jumătate de cantitate de parmezan și o jumătate de cantitate de pecorino.
Sursă: stiridiaspora.ro
Comentarii: