Dacă ați fost curioși care e diferența dintre sarmalele pregătite după rețeta moldovenească și sarmalele cu care suntem noi obișnuiți, singurul lucru diferit este faptul că se pune bulion și sus de roșii în oala în care fierb sarmalele, iar acest lucru le face să devină mai acrișoare, din cauza combinației dintre sucul de roșii acid și varza murată.
Iată cum poți prepara și tu sarmale în foi de varză murată ca în Moldova!
CITEȘTE ȘI: Sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de viță: Rețetă delicioasă care nu îngreunează digestia – Exquis
Secretul preparării sărmăluțelor moldovenești- prin ce se diferă de celelalte zone
Ingrediente pentru sarmale:
- 1 kg de carne tocată de porc
- 2 morcovi
- 4 cepe
- 2 ardei grași roșii
- 400 g de orez
- 2 linguri bulion de roșii
- 2 cești suc de roșii
- 1 l de borș acru
- 2-3 verze murate
- 8 linguri de ulei
- mărar și pătrunjel verde proaspăt
- sare, piper și boia, după gust.
Secretul preparării sărmăluțelor moldovenești- prin ce se diferă de celelalte zone
Mod de preparare:
Pentru început, separă frunzele de varză murată și clătește-le cu apă.
Toacă apoi mărunt cepele și călește-le în ulei. Ulterior, adaugă în tigaie și morcovii și ardeii tocaţi mărunt.
Când ceapa devine translucidă și morcovul se înmoaie, adaugă în cratiță și bulionul, apoi mai ține-i pe foc doar câteva minute.
Dă tigaia apoi de pe foc și lasă legumele călite să se răcească.
Pune într-un castron larg carnea tocată de porc alături de orezul bine spălat în câteva ape.
Peste acestea, adaugă ingredientele călite, alături de mărarul și de pătrunjelul verde tocate mărunt, sare, piper și boia.
Cum le pregătim pentru a fi așezate în oală?
Amestecă bine compoziția pentru sarmale și apoi pune câte o lingură de compoziție în foaia de varză, după care împăturește.
Repetă mișcarea până când toată compoziția s-a terminat.
Pune varză tocată pe fundul oalei în care urmează să fie fierte sarmalele, alături de crenguțe de pătrunjel, mărar și foi de dafin.
Apoi, adaugă peste acestea sarmalele în straturi, până când sunt așezate toate în oală.
Toarnă peste acestea apă și borș, cât să le cuprindă, apoi sucul de roșii.
Pune oala pe foc mic pentru 1-2 ore, iar atunci când lichidul în care fierb sarmalele scade, completează cu apă fierbinte.
Gustă sarmalele după prima oră de gătit, apoi verifică ori de câte ori este necesar până consideri că s-au gătit complet.
Se servesc alături de mămăliguță caldă.
Comentarii: