REVIEW

Semnal de ALARMĂ pentru părinţi: S-au descoperit substanţe toxice în scutecele pentru bebeluşi

people.com

Scutecele pentru bebeluşi conţin substanţe periculoase, în concentraţii mai mari decât cele permise de lege. Concluzia se desprinde din cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară din Franţa.

Concret, în scutece au fost găsite erbicide, clor, hidrocarburi şi pafrum în exces, după cum arată raportul citat.

Potrivit presei internaţionale, ancheta autorităţilor sanitare franceze a vizat 23 de modele de scutece care se găsesc pe piaţă, inclusiv scutece de tip bio, considerate a fi mai sigure decât cele obişnuite.Toate scutecele supuse testelor au picat însă testul toxicităţii, arată documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la reţetele medicale! Greşelile care pot avea consecinţe grave

Parfumate în exces

În ceea ce priveşte substanţele chimice identificate în studiu, acestea includ două parfumuri artificiale, precum şi alte produse aromatice complexe care sunt rafinate din petrol şi dioxine potenţial periculoase, dar şi glifosat, care este utilizat în combaterea buruienilor şi în privinţa căruia există teama că ar fi cancerigen, subbliniază cercetătorii.

„Am găsit 12 substanţe a căror concentraţie depăşeşte nivelul permis. Aceste substanţe au legătură ori cu parfumul, pe care producătorii îl adaugă în scutece în scop comercial, ori cu alte substanţe folosite în procesul de producţie. Nu putem exclude un risc, pentru că am depistat anumite substanţe care depăşesc limitele admise”, a declarat Gerard Lasfargues, directorul adjunct al Agenţiei franceze pentru Alimentaţie, Mediu, Sănătate şi Securitate (ANSES).

Producătorii, somaţi să caute soluţii

Unul dintre producători, Procter&Gamble, a emis un comunicat de presă la scurt timp, în care a anunţat că produsele sale sunt sigure pentru bebeluşi.

Guvernul francez i-a convocat pe producătorii de scutece la o întâlnire şi le-a dat 15 zile pentru a elimina aceste substanţe din scutecele pentru copii.

CITEȘTE ȘI: Avertisment de la Agenția Medicamentului: O cremă populară în România este dăunătoare. Va fi retrasă de la comercializare

„Părinţii trebuie să fie atenţi la produsele pe care le cumpără mai ales când vine vorba de produse destinate copiilor. De asemenea, e bine ca producătorii să nu facă rabat de la calitate atunci când vorbim de asemenea produse”, arată Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

Comentarii: