Semnale de alarmă: Cum debutează tulburările de tiroidă

Tiroida este glanda în formă de fluture, de mici dimensiuni, situată la baza gâtului, care secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4. Acești hormoni joacă un rol capital în metabolismul caloric şi reglează temperatura corpului şi ritmul cardiac.

De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Simptome tiroidă

Din cauza fluctuaţiilor hormonale, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii la tulburări tiroidiene, care pot apărea la pubertate, în perioada premenstruală, pe parcursul sarcinii şi după vârsta de 50 de ani, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Fii atent la aceste pete de piele! Pot anunța diabetul sau bolile de tiroidă

Simptome şi tipologie

Simptomele hipertiroidismului

Hipotiroidismul: glanda funcţionează la relanti şi se caracterizează printr-o producţie insuficientă de hormoni, cauzată de mai mulţi factori:

Tiroida Hashimoto, afecţiune autoimună, în care organismul atacă ţesutul tiroidian şi stopează producţia de hormoni.

Îndepărtarea glandei tiroide prin metode chirurgicale sau tratamente.

Expunerea la cantităţi excesive de iodură – tratamentele pentru răceală sau sinuzită ori cele pentru bolile de inimă vă poate expune la prea mult iod.

Simptomele hipotiroidiei

Datele statistice arată că în țara noastră sunt peste un milion de pacienți care au primit diagnosticul de hipotiroidism. Pacienții la risc sunt cei care au boli autoimune – boala Addison, boala celiacă -, femeile însărcinate, pacienții care iau tratament pentru hipertiroidism, sau cei care au fost operați hipofizar.

Tiroidita Hashimoto simptome

De cele mai multe ori, persoana în cauză nu are simptome, mai mult chiar ea are o funcție tiroidiană normală.
Foarte puține sunt cazurile de hipotiroidism când individul ajunge la medic deoarece are simptome precum creșterea în greutate, lentoare în gândire și-n mișcări, tulburări de menstruație, sau întârziere de creștere întâlnite la copii.
De asemenea, sunt și cazuri când pacientul este hipertiroidian și vine la medic deoarece are gușă, pierde în greutate brusc, obosește des, are palpitații și un tranzit intestinal accelerat. Medicii spun că așa se manifestă debutul, însă în următoarele luni evoluția bolii merge spre hipotiroidie.

CITEȘTE ȘI: Alimentele bogate în iod care scad riscul bolilor de tiroidă: Asigură un echilibru hormonal

Boala Hashimoto se agravează în ani și duce la apariția leziunilor glandei tiroide și la scăderea producției de hormoni tiroidieni.

Deși simptomele sunt asemănătoare, nu mereu boala Hashimoto duce la hipotiroidism.

Principalele simptome sunt:

Medicul de familie poate constata existenţa unei inflamaţii prin palparea glandei, cu ocazia unui examen de rutină sau dacă v-aţi plâns de unele tulburări şi poate decide cu privire la posibilitatea consultării unui specialist.

Diagnosticul se pune în urma unor examene medicale precum palpare, analize de sânge, ecografie, scintigrafie (furnizează o imagine a glandei în activitate după injectarea unei doze mici de iod radioactiv. Un nodul este cald dacă fixează iodul şi rece dacă nu îl fixează.) Citopuncţia (prelevarea celulelor dintr-o tumoră şi analizarea lor la microscop).

Tulburările tiroidiene se pot corecta cu ajutorul hormonilor de substituţie (în Europa se impune administrarea de T3 – hormonul dinamismului, pe când în SUA se asociază cu T4 – hormonul metabolismului), iod radioactiv sau chirurgical, atunci când tiroida este invadată de noduli care pot degenera sau când prezintă anumite anomalii, iar medicamentele nu funcţionează. Intervenţiile chirurgicale asupra tiroidei nu sunt complicate, implică doar câteva zile de spitalizare şi lasă cicatrice puţin vizibile. După operaţie se impune urmarea unui tratament hormonal.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro