SANATATE

Semne că ai probleme cu pancreasul. Când trebuie să mergi la medic

Foto: stylecraze.com

Pancreasul este un organ mic, dar important şi a cărui îmbolnăvire poate duce la mari probleme de sănătate. Cum ştim că avem probleme cu pancreasul.

Situat în spatele stomacului şi în proximitatea intestinului subţire, pancreasul ajută digestia prin furnizarea de enzime puternice intestinului subţire. Totodată el este cel care produce şi introduce doi hormoni în sistemul sanguin: insulina şi glucagonul (al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic). Organul ajută organismul să-şi extragă energia din alimentaţie.

Inflamarea acestui organ se numeşte pancreatită şi are loc atunci când enzimele utilizate la digestie nu mai ajung în intestinul subţire şi atacă pancreasul, potrivit newhealthadvisor.com.

Există două tipuri de pancreatită: cronică şi acută

Simptomele sunt însă diferite. În pancreatita acută, inflamaţia persistă o perioadă scurtă. Boala poate debuta cu un uşor disconfort, dar poate ajunge rapid la o situaţie critică, ameninţătoare de viaţă. Dacă se tratează imediat, pacienţii au şanse mari de recuperare.

CITEȘTE ȘI: Învață să-ți protejezi pancreasul! Ce alimente trebuie să consumi și ce alimente trebuie să eviți

Cazurile grave pot degenera în distrugerea severă a ţesutului, sângerare şi formare de chist. Pot fi afectate de asemenea, rinichii, plămânii şi inima.

Durerea, simptomul comun

Durerea este un simptom comun şi aceasta poate apărea din senin sau în trepte. Dacă apare brusc este foarte puternică. Durerea graduală se poate transforma în orice moment într-una severă.

Localizarea durerii este de cele mai multe ori în partea stângă, superioară a abdomenului. Pacienţii simt că durerea vine din faţa stomacului şi merge către spate şi poate apărea sau se poate înrăutăţi imediat după masă. Dacă pacientul stă întins durerea se simte şi mai puternic.Simptomul dispare de regulă după câteva zile.

Alte simptome

Frisoanele, febra, pot fi alte semne, alături de transpiraţie, tensiune mare sau mică a sângelui, stare de letargie şi chiar de pierdere a cunoştinţei.

Ameţeala, starea de vomă, bătăi rapide ale inimii, abdomen tare şi foarte sensibil întreges tabloul simtomelor care indică pancreatita actută.

Simptomele pancreatitei cronice

O pancreatită acută poate evolua într-una cronică. Acest tip de inflamaţie poate fi un rezultat al unui consum prea mare de alcool, o perioadă lungă de timp. Semnele sunt mult mai severe atunci când apar şi constau în diabet şi glicemie ridicată – circa o treime din persoanele cu pancreatită cronică sfârşesc prin a deveni diabetic, cu simptome precum apetit crescut, sete şi senzaţie de urinare frecventă.

Diabetul persoanelor cu pancreatită cronică este mai complicat de gestionat pentru că producţia de insulină este afectată de celulele distruse.

Durerea nu este un simptom prezent neapărat în pancreatita cronică, unii pacienţi o experimentează, în timp ce alţii, nu. În cazul unei dureri extreme care tinde să se devină şi mai crâncenă, dar care se opreşte apoi poate semnala faptul că pancreasul nu mai funcţionează deloc.

Coloraţia în galben a pielii şi albă a ochilor indică prezenţa icterului, un status comun al pacienţilor cu pancreatită. Este un rezultat al blocării secreţiilor vezicii biliare care nu mai ajung în sânge. Schimbarea tranzitului intestinal, scaunele devin grase şi urât mirositoare, semn că substanţele nutritive nu mai sunt absorbite în organism întrucât mâncarea nu mai este descompusă aşa cum trebuie.

CITEȘTE ȘI: 5 boli pe care le moştenim de la părinţi

Semne ale ambelor tipuri de pancreatită

Pierderea în greutate apare la ambele tipuri de pancreatită şi este temporară în cazul pancreatitei acute şi treptată în cea cronică. În cazul primeia este rezultatul stării de vomă şi durere care însoţeşte boala, în timp ce în celălalt caz este urmarea problemelor de absorbţie a nutrienţilor.

Durerea după masă. Multe persoane care suferă de pancreatită au dureri mai mari imediat după masă şi chiar dacă renunţă să mai mănânce ore sau zile, durerea continuă să fie prezentă.

În ambele tipuri de pancreatită este indicată consultarea de urgenţă a unui medic specialist.

Comentarii: