Accidentul vascular cerebral poate avea simptome neobișnuite în cazul femeilor. Află cum le recunoști ca să poți lua măsuri.
Definit ca „un episod scurt al unei disfuncţii neurologice urmare a unei ischemii focale sau retiniene, ale cărei simptome clinice au o durată de timp sub o oră, fără proba unui infarct cerebral acut“, accidentul ischemic tranzitoriu constituie o serioasă problemă medicală, riscul de apariţie a unui accident vascular cerebral fiind foarte ridicat (20%) în primele 48 de ore.
Un accident ischemic tranzitoriu (AIT) precede, cel mai adesea cu 48 de ore, apariţia unui accident vascular cerebral. El reprezintă deci o urgenţă diagnostică şi terapeutică, oferind o şansă unică de a aplica tratamentele adecvate care permit reducerea riscului de apariţie a unui AVC constituit, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Medicamentul care va schimba viața a milioane de oameni: O singură pilulă reduce cu o treime riscul de AVC
Atunci când femeile au un accident vascular cerebral, pot apărea alte simptome, diferite, față de cele clasice.
Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc in aparitia AVC-ului ce poate fi modificat atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Exista mai multe diferente importante intre cele doua sexe in ceea ce priveste prevalenta, fiziopatologia si tratamentul hipertensiunii arteriale.
Numeroase studii au aratat ca femeile au valori normale ale tensiunii arteriale pe parcursul majoritatii vietii in comparatie cu barbatii, dar ca acest lucru se modifica odata cu inaintarea in varsta. Avand in vedere cresterea incidentei hipertensiunii arteriale in comparatie cu barbatii dupa varsta de 55 de ani se crede ca un rol important este jucat de hormoni avand in vedere ca femeile sunt deja la menopauza la aceasta varsta.
Cu toate acestea nu au fost observate diferente privind eficienta claselor de medicamente specifice utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale intre cele doua sexe. Cu toate ca numarul de femei care urmeaza un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale este superior barbatilor daca ne raportam la numarul total de cazuri, nu se inregistreaza o superioritate in ceea ce priveste raspunsul la tratament, iar aceste rezultate ar putea fi explicate de complexitatea mecanismelor fiziologice ce stau la baza hipertensiunii arteriale la femei (supraactivarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron, rigiditatea arteriala, complianta la tratament etc).
Diferentele intre cele doua sexe in ceea ce priveste reglarea tensiunii arteriale sunt complexe datorita rolului pe care hormonii ovarieni il au in reglarea tensiunii arteriale.
Trei din 10 000 de femei insarcinate vor suferi un AVC in timpul sarcinii in comparatie cu 2 din 10 000 de femei tinere neinsarcinate. Modificarile fiziologice aparute in sarcina, in special staza vasculara, edemul si starea de hipercoagulabilitate determinata de rezistenta proteinei C activate, nivelul scazut de proteina S si nivelul crescut de fibrinogen fac din sarcina si perioada post-partum o perioada cu un risc crescut de producere a unui AVC.
Hipertensiunea legata de sarcina este cauza majora a AVC hemoragic si ischemic in femeile insarcinate si in faza post-partum, iar riscul este crescut in special la femeile predispuse in a dezvolta preeclampsie. In cazul acestora din urma ar putea fi indicat un tratament pe baza de aspirina incepand cu al doilea trimestru (saptamana a 12-a de sarcina) pentru a scadea riscul de preeclampsie.
In ceea ce priveste tratamentul cu anticonceptionale acesta ar putea dubla riscul de producere al unui AVC. Este recomandat un control amanuntit al tensiunii arteriale inainte de inceperea unui tratament pe baza de anticonceptionale. Fumatul este contraindicat in asociere cu un astfel de tratament intrucat riscul de producere al unui AVC este semnificativ asa cum au demonstrat numeroase studii.
CITEȘTE ȘI: Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, dezvăluite de unul dintre cei mai experimentați neurochirurgi
Contrar recomandarilor anterioare, terapia hormonala in menopauza creste riscul de aparitie al unui AVC si nu mai este recomandata in preventia primara si nici secundara. Insa, in anumite cazuri, riscul de aparitie al unui AVC este inferior beneficiilor, iar decizia de a incepe tratament de substitutie hormonala trebuie luata dupa o discutie cu medicul dumneavoastra ginecolog.
Inca din 2014 recomandarile American Heart Association si American Stroke Association subliniau cresterea incidentei AVC-ului in randul femeilor care sufera de migrena. Asocierea fumatului si utilizarea de anticonceptionale creste si mai mult riscul de aparitie al AVC. Un caz aparte este insa migrena menstruala pentru care beneficiul tratamentului hormonal poate depasi riscul de aparitie al AVC-ului, iar decizia unui tratament trebuie luata in urma unui consult multidisciplinar cu medicul neurolog si ginecolog.
Fibrilatia atriala mareste de 4 ori riscul de producere al unui AVC in randul femeilor si este mai frecvent intalnita in randul femeilor decat al barbatilor cu varsta peste 75 de ani. Cea mai simpla metoda de prevenire este detectarea precoce a acestei aritmii si instituirea unui tratament anticoagulant luand in calcul riscurile si beneficiile unui astfel de tratament.