SANATATE

Semnele cancerului pancreatic pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Foto: Pinterest.com

Semnele cancerului pancreatic pe care nu trebuie să le treci cu vederea. Pancreasul este un mic organ situat între coloana vertebrală și intestine, care produce enzime pentru a ajuta la digerarea alimentelor și hormoni precum insulina, care ajută la reglarea glicemiei.

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele sănătoase din pancreas încetează să mai funcționeze corect și cresc necontrolat, formând o tumoare.

Deoarece pancreasul este adânc în interiorul corpului, cancerul pancreatic nu este ușor de detectat. Boala crește sau se răspândește adesea nedetectată, cu puține semne de avertizare. Din nefericire, cancerul pancreatic este adesea descoperit abia după ce s-a răspândit în afara pancreasului, la organele din apropiere.

CITEȘTE ȘI: Cum te anunță organismul că pancreasul tău e bolnav: Simptomele la care să fii atent

Semnele cancerului pancreatic pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Este important să cunoașteți simptomele cancerului pancreatic și, dacă acestea apar, să le luați în serios. Simptomele cancerului pancreatic pe care nu trebuie să le ignorați includ:

  • Icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor), cu sau fără mâncărimi
  • Urină închisă la culoare, scaun de culoare deschisă sau gras.
  • Durere în partea superioară a abdomenului care poate iradia spre spate
  • Durere abdominală care se simte mai rău după ce mâncați, balonare după o masă mare
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea inexplicabilă în greutate, greață sau vărsături
  • Apariție nouă a diabetului la un adult (în special după vârsta de 50 de ani)
  • Cheaguri de sânge, care pot provoca durere, umflături, roșeață și căldură la nivelul piciorului
  • Oboseală sau slăbiciune
  • Dureri în piept sau probleme de respirație
  • Depresie

Tratamentul pentru cancerul pancreatic este determinat de tipul și stadiul cancerului

Prognosticul pentru cancerul pancreatic se îmbunătățește considerabil atunci când boala este depistată în stadii incipiente, tratabile. Nu ignorați simptomele mai vagi ale bolii. Dacă „nu vă simțiți bine” mai mult de o săptămână sau două și nu este legat de o cauză evidentă, consultați-vă medicul.

Aproximativ 64.050 de americani vor fi diagnosticați în acest an cu cancer pancreatic, potrivit Societății Americane de Cancer. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pancreatic au vârsta de 65 de ani sau mai mult.

Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, numit adenocarcinom, începe în celulele care căptușesc pancreasul. Un tip mai puțin frecvent, numit tumori neuroendocrine ale pancreasului, reprezintă aproximativ 2 la sută din cancerele pancreatice, dar are un prognostic mai bun.

CITEȘTE ȘI: Ce stresează cel mai mult pancreasul: Cum poate fi menținut sănătos

Tratamentul pentru cancerul pancreatic este determinat de tipul și stadiul cancerului și poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, chimioterapie sau radiații.

Persoanele care se confruntă cu o inflamație cronică a pancreasului (pancreatită), care fumează, care sunt obeze sau diabetice sau care au un istoric familial de cancer pancreatic sau chisturi, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, potrivit doctorulzilei.ro.

Comentarii: