Vizita la medic nu este un lucru plăcut, însă este necesar, fie că avem nevoie de o consultaţie de urgenţă, fie că mergem la controale periodice. Pentru unele persoane întâlnirea cu medicul este un motiv de real stres sau chiar panică. Aceastp afecţiune care poartă numele de iatrofobie şi apare în cele mai multe cazuri din cauza fricii de proceduri sau a unor experienţe traumatizante din trecut.
Iatrofobia sau frica de medici apare mai frecvent decât am crede, iar uneori starea de anxietate se instalează fără să ne dăm seama şi fără vreun motiv real. În alte cazuri, frica de halatele albe se naşte din anticiparea durerii unei proceduri – injecţie, mici proceduri chirugicale, intervenţii stomatologice – anticiparea unui anumit diagnostic sau o traumă din trecut, legată de vizita la medic, potrivit adevarul.ro.
Teama de ace este una dintre cele mai comune, fie că vorbim despre un vaccin sau recoltarea sângelui. Teama de dentist este o altă stare prin care trec unele persoane, însă există metode verificate de a o învinge, de care pacientul are nevoie, mai ales dacă întâmpină probleme stomatologie care trebuie rezolvate.
CITEȘTE ȘI: Cele mai comune FOBII din lume. Vezi dacă și ție îți este frică de aceste lucruri
Frica exagerată de medic are diverse manifestări şi este o starea anxioasă tranzitorie, iar dacă bănuieşti că treci prin aşa ceva, iată la ce simptome ar trebui să acorzi atenţie:
Teama de doctor poate fi depăşită sau, cel puţin, controlată, mai ales dacă ai o problemă de sănătate. Iată câteva metode care te pot ajuta: Ia cu tine un prieten apropiat sau un membru al familiei. Suportul celor dragi ameliorează starea anxioasă, nu doar prin prezenţa lor, dar şi prin faptul că îţi pot distrage atenţia de la sursa stresului
Dacă iei în calcul perioadele mai stresante sau mai aglomerate din rutina ta, ai putea evita şi o programare la doctor în aceeaşi perioadă. Alege o oră când eşti mai relaxat
CITEȘTE ȘI: Studiu revoluţionar ar specialiştilor: Frica de a pierde controlul şi tulburarea obsesiv-compulsivă
Deşi nu ne dăm seama, respiraţia devine accelerată când suntem stresaţi
Dacă mergi la dentist, roagă medicul să-ţi explice paşii fiecărei proceduri, iar când te simţi inconfortabil solicită o pauză. Sedarea conştientă este de asemenea o metodă pentru pacienţii foarte anxioşi
Indiferent care ar fi cauza care îţi declanşează frica de medic, este necesar să apelezi la diverse metode pentru o controla. Conştientizarea problemei este primul pas spre ameliorarea simptomelor. Dacă nu eşti sigur care este sursa stresului pentru faţă de doctori o vizită la psiholog te poate ajuta să înţelegi mai bine situaţia şi te va învăţa cum să o gestionezi. Sănătatea este foarte importantă şi nu trebuie să ajungi la medic doar atunci când ai probleme, ci şi preventiv. Pentru că este mai uşor să prevenim decât să tratăm.