După o perioadă de excese culinare, creşte riscul ca ficatul să aibă de suferit. Chiar dacă, de obicei, nu ai dureri, alte semne ar trebui să te trimită urgent la un control medical.
Eliminarea substanţelor toxice şi asigurarea unei bune digestii sunt doar două dintre cele 500 de funcţii vitale ale ficatului. Experţii atrag atenţia asupra unora dintre simptomele mai subtile ale bolii hepatice. Unul în special poate fi observat pe pielea braţelor sau picioarelor. Acestea indică dacă există afecţiuni hepatice şi apar adesea în stadiile incipiente ale bolii. Află în ce constau semnele care apar pe membre şi cum să le diferenţiezi de acelea date de alte afecţiuni!
CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă ca ficatul tău să nu se îmbolnăvească – Cum îl ajută să se regenereze
Petele pe piele ar trebui să te trimită la medic
De obicei, nu corelăm semnele ivite pe piele cu bolile hepatice. Totuşi, specialiştii au observat că petele sunt adesea printre primele semne care indică faptul că este ceva în regulă cu ficatul. „Modificările cutanate pot fi primul indiciu că o persoană are o boală hepatică. Recunoaşterea acestor semne este crucială pentru diagnosticarea precoce a afecţiunilor ficatului‟, apare într-un studiu din publicaţia „Cleveland Clinic Journal of Medicine‟, scrie clickpentrufemei.ro. Specialiştii în boli rare au avertizat că petele de pe braţe, picioare, mâini sau labele picioarelor semnalează uneori existenţa unor boli hepatice incipiente. Petele sunt mici, albe şi sunt înconjurate de un halou roşu.
Cum faci diferenţa între petele provocate de bolile ficatului de petele pigmentare
Petele date de problemele ficatului apar pe membre, sunt de dimensiuni mici, de formă neregulată, mai deschise la culoare decât pielea. Într-adevăr, pot fi uşor confundate cu bolile dermatologice, dar au o caracteristică distinctivă. Aceste pete dispar atunci când se aplică presiune sau atunci când este ridicat membrul afectat.
Mecanismul care duce la apariţia petelor cauzate de boli de ficat
Petele date de bolile ficatului sunt rezultatul inflamaţiei pielii şi venelor. Acest lucru poate interfera cu circulaţia sângelui, ducând la constricţia vaselor mici. Deşi boala hepatică poate provoca pete, experţii de la Institutul Naţional de Sănătate din Marea Britanie subliniază că, în multe cazuri, nu este găsită nicio cauză. Rareori, sunt provocate de afecţiuni sistemice ca alopecia areată, lichenul plan, tahicardia, limfedemul sau transpiraţia excesivă a mâinilor (hiperhidroza palmară).
CITEȘTE ȘI: Cum poți crește aportul de Omega-3: Suplimentul care are grijă de inima și ficatul tău
Pielea pătată, un semn frecvent la cei cu probleme hepatice
Petele pe piele sunt surprinzător de frecvente în cazul celor care suferă de boli de ficat. Experţii spune că afectează aproape jumătate dintre ei. „Leziunile cutanate însoţesc adesea ciroza alcoolică şi au fost detectate la 43% dintre persoanele cu alcoolism cronic‟, se arată în studiul din „Cleveland Clinic Journal of Medicine‟. Pe lângă petele pe piele, cei cu boli hepatice s-au mai confruntat cu icter, angioame-păianjen, eritem palmar.
Comentarii: