Poate fi mortală pentru oameni otrava de șobolan? Aceasta depinde de ce tipul otrăvii intrate în organism, precum și în de dozele ingurgitate. Pentru a evita orice consecințe nefaste este necesară acordarea primului ajutor cât mai repede!
Șobolanii și șoarecii trăiesc alături de oameni, dar acesta nu este un lucru care să ne mulțumească, dimpotrivă!. Pentru a combate acești dăunători se utilizează nu doar metode biologice, dar și chimice, cum sunt cele recente din parcurile din Capitală. Acestea din urmă sunt mai radicale și sunt adecvate în cazurile în care populația de dăunători este destul de mare.
De multe ori, oamenii nu percep otrava de șobolani ca pe oamenințare serioasă la adresa vieții. Cel mai probabil, acest lucru se datorează disponibilității și distribuției acesteia, faptului că poate fi cumpărată nerestricționat. Dar, intoxicațiile cu această substanță sunt posibile, mai ales în cazurile în care nu sunt respectate regulile de bază.
Cum se pot produce intoxicațiile cu otravă de șobolani?
Poate o persoană să moară din cauza otravei de șobolani? Totul depinde de dozele în care aceasta intră în organism. În China, există cazuri de otrăvire intenționată, atunci când atacatorii au turnat substanța în produsele alimentare. Gradul de pericol depinde și de tipul de otravă de șobolani ce a fost folosită.
CITEȘTE ȘI: Pesticidele, otrava din fructele și legumele noastre. VEZI care au conținutul cel mai mare
Cum acționează otrava de șobolani asupra oamenilor?
Cel mai mare pericol este faptul că substanța conținută în otrava de șobolani poate perturba coagularea sângelui. Otrăvirea poate conduce la perturbări grave în organism și uneori fatale.
Tipuri de otravă
„Rodexion“ este doar unul dintre preparatele pentru distrugerea rozătoarelor. Ea aparține grupului de pesticide utilizate în uzul casnic precum și în scopuri agricole. Există mai multe tipuri de rodenticide care au efecte diferite, atât asupra șobolanilor, cât și asupra corpului uman.
De exemplu, 100 gr de Rodexion pastă, o otravă pe bază de bromadiolona, conține:
Bromadiolona ……………………..0,005 g;
Denatonium Benzoat …………….0,001 g;
Substante atractive pana la …….100 g.
”Gardentop grau” , binecunoscută sub forma semnitelor roșii de grâu, este o momeala raticida ce contine tot bromadiolone, un anticoagulant de generatia a doua. O singura hrana este letala pentru orice rozatoare.
CITEȘTE ȘI: Boala cronică a bărbatului tânăr. CÂND şi DE CE trebuie să mergi urgent la medic!
Naftiltiokarbamidul și fosfura de zinc sunt considerate foarte toxice, astfel încât utilizarea lor este limitată. Acestea provoacă moartea în proporție de 100% în rândul rozătoarelor și sunt utilizate doar în cazul în care alte otrăvuri au fost ineficiente.
În prezent, este strict interzisă vânzarea de otrăvuri considerate învechite, de tipul:arsenic, plumb, fosfor, stricnină, sulfat de taliu.
În cazul utilizării otrăvii de șobolani, doza letală pentru om este dependentă de compoziția otrăvii, dar și de starea de sănătate a ficatului persoanei care a ingerat otrava. De aceea, copii și persoanele vârstine sunt mult mai vulnerabili.
CITEȘTE ȘI: Legătura dintre alimente și organe. Cum ne indică natura ce să mâncăm!
În cazul „Bromadiolonei“ doza letală este de 300 mg / kg, iar în cazul „Warfarinei“ este de 60 mg / kg.
Semnele de intoxicație cu otravă de șobolani
Din nefericire, simptomele nu apar imediat. De regulă, apariția simptomelor de otrăvire are loc la distanță de 2-3 zile. Dacă doza ingerată este mare, atunci simptomele pot apărea în decurs de 12 ore:
- slăbiciune extremă;
- lipsa poftei de mâncare, greață;
- paloare;
- dureri de cap.
- sângerarea gingiilor;
- uneori diaree amestecată cu sânge, dureri puternice de stomac.
Măsuri de prim ajutor
Daca se inghite o cantitate de otrava, se produce inhibarea vitaminei K, rezultand hemoragii cutanate si ale mucoaselor. Simptomatologia altor organe este in principal hemoragica. In caz de inghitire a unei cantitati mari de produs se induce voma, se fac spalari gastrice, se controleaza activitatea protrombinei si in caz ca aceasta este in scadere, administrati vitamina K.
CITEȘTE ȘI:Adevărul despre salamul de Sibiu: de ce unele produse sunt ieftine, iar altele sunt foarte scumpe?
În cazul în care starea pacientului este foarte gravă, se pot efectua transfuzii de sânge, tocmai pentru a restabili viteza de coagulare a plasmei sangvine.
În cazul în care produsul chimic ajunge pe piele, spălați bine cu apă și săpun. Mucoasele trebuie spălate abundent sub jet de apă.
Cât de grave sunt consecințele?
Acestea pot apărea în timp. Medicul trebuie să efectueze examinările necesare și prescrie un tratament adecvat. Chiar și cei cu leziuni ușoare au nevoie de administrarea de vitamina K1 un timp îndelungat.
CITEȘTE ȘI:Chimia din farfurie. IATĂ cum ARATĂ aditivii alimentari pe care îi mănânci zilnic
Având în vedere gravitatea leziunilor produse prin sângerarea excesivă, contractul cu aceste otrăvuri poate fi extrem de periculos. Prin urmare, este esențial să se ia măsuri și să ofere toată asistența posibilă victimă într-un cadrul adecvat, sub supraveghere medicală.
Comentarii: