Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu de pe degete sau ai aflat de la medic că ai hipertensiune arterială?
Dacă te confrunți cu aceste neplăceri, o posibilă explicație ar fi că folosești prea multă sare în alimentația de zi cu zi. Află ce simptome te dau de gol atunci când în dieta ta există prea multă clorură de sodiu.
1. Ai tensiunea arterială crescută
Statisticile arată că românii consumă prea multă sare pe zi, comparativ cu cât ar fi normal. Potrivit Asociației Americane a Inimii, ar trebui să consumăm doar 1500 de miligrame de sodiu – adică 1,5 g – pe zi, iar excesul de sodiu (sarea de bucătărie se numește și clorură de sodiu) poate crește tensiunea arterială, făcându-te să reții mai multă apă în organism. În acest caz, inima va fi nevoită să pompeze mai mult. Dacă ești diagnosticat cu hipertensiune, medicul îți va recomanda o alimentație săracă în sare pentru a contribui la reducerea tensiunii arteriale.
Pentru a da gust mâncărurilor când reduci consumul de sare pune în ele mai multe ierburi și condimente, precum și zeamă de lămâie sau oțet, recomandă doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: De ce e indicat să îți pui sare în cafea – Are de a face cu stomacul
2. Edemele sunt la ordinea zilei
Edemul este, în termeni medicali, o acumulare excesivă de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor. Cu alte cuvinte, corpul tău începe să se umfle în locuri în care nu ar trebui. După o seară în care ai mâncat prea multă sare, poți constata că a doua zi dimineață ești balonat sau că arăți mai umflat în zona picioarelor. Este adevărat că edemele pot fi simptomele unor boli nediagnosticate, dar pot fi și semnul care indică faptul că alimentația ta este prea bogată în sare. Tot edemele sunt de vină atunci când verigheta sau alte inele sunt prea fixe pe degete, din când în gând.
3. Îți este sete în mod constant
Dacă observi că gura ți se usucă din ce în ce mai des și simți că nevoia de a bea apă este foarte puternică, șansele sunt destul de mari că această sete să indice un exces de sare în alimentația ta. Cantitățile excesive de sare atrag apa din celule, ceea ce declanșează semnale care stimulează acei centri din creier care sunt responsabili de senzația de sete. Atenție, o senzație de sete excesivă poate fi și un semn de diabet!
4. Tânjești după alimente sărate
Dacă ți se întâmplă să te trezești că ai poftă de tot felul de gustări sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi, arahidele sărate și măslinele, atunci acesta ar putea fi la fel de bine un semn care indică faptul că deja mănânci prea multă sare. Potrivit specialiștilor, te vei bucura mai mult de gustul alimentelor din farfurie dacă reduci aportul de sare la limitele considerate normale. Gustul se educă ușor, așa că, și dacă în primele zile în care reduci sarea îți va fi mai greu, te vei obișnui cât de curând cu noua stare de fapt.
5. Ai dureri de cap frecvente
Dacă suferi de dureri ușoare de cap, dar care apar frecvent, și nu ai idee ce le poate provoca, ai putea încerca, în primă instanță, să reduci aportul de sare. O cantitate prea mare de sare în alimentația ta zilnică poate duce la simptome precum durerea de cap, care este indusă de deshidratare.
6. Uneori nu poți gândi clar
Având în vedere că excesul de sare din dietă poate duce la deshidratare, se pot declanșa unele probleme cum ar fi așa-numita „ceață cerebrală” sau o ușoară senzație de confuzie. La fel ca în cazul altor semne din listă, și această dezorientare ar putea fi nu doar un semn că ai prea multă sare în alimentație, ci și un simptom al altor afecțiuni.
CITEȘTE ȘI: În sare sau în oțet? Care murături sunt mai sănătoase și de ce
Cum să folosești mai puțină sare în alimentație?
Corpul are nevoie de puțină sare în fiecare zi, însă prea multă poate crește tensiunea arterială și poate pune presiune asupra inimii și a vaselor de sânge, crescând riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral. Ce poți face pentru a reduce cantitatea de sare din alimentație?
- Consumă cât mai multe alimente neprelucrate sau minim procesate. Alimentele conservate și ultraprocesate (semipreparatele, supele la plic, brânza topită, mezelurile etc.) conțin adesea multă sare adăugată.
- Citește etichetele produselor din comerț și alege unele cu conținut scăzut de sodiu. Când cumperi alimente procesate, alege produse în care conținutul de sodiu este mai mic sau egal cu numărul de calorii per porție.
- Ai grijă la sarea ascunsă. Unele dintre alimentele cu conținut ridicat de sodiu sunt poate produse la care nu te-ai fi gândit că au multă sare, cum sunt pâinea albă din comerț, brânza veche sau ketchup-ul.
- Când mănânci în oraș, ai grijă la conținutul de sare. Unele feluri de mâncare de la fast food sau chiar din restaurante pot depăși 5.000 de miligrame de sodiu per porție, adică de aproximativ patru ori mai mult decât limita zilnică recomandată. Dacă vrei să mai reduci consumul de sare, când mănânci în oraș cere feluri cât mai puțin elaborate sau care au șansa de a conține mai puțină sare, cum ar fi o friptură cu legume preparate la grătar sau o salată de crudități cu ou fiert și o supă de legume.
- Folosește-ți înțelept „bugetul” de sodiu. În loc să îți cheltui toată cantitatea de sare care este recomandată într-o zi pe gustări sărate și alimente puternic procesate, cum sunt chipsurile, salamurile sau biscuiții sărați, utilizează cantități mici de sare pentru a spori aroma produselor mai sănătoase, cum sunt oleaginoasele (nuci, alune, migdale etc.) sau leguminoasele.
- Antrenează-ți papilele gustative. Cercetările științifice arată că gustul poate fi educat, așa cum spuneam mai sus, și s-a constatat că oamenii se bucură de alimente cu conținut scăzut de sodiu aproape la fel de mult ca de alimentele cu foarte multă sare, odată ce se obișnuiesc să mănânce mai puțin sărat. Așadar, trebuie doar să începi să te gândești conștient la câtă sare consumi, să reduci treptat aportul și să ai răbdare cu tine.