X

Semnul timpuriu al demenței care apare în gură

Semnul timpuriu al demenței care apare în gură. Demența nu este o boală. Este un termen general care descrie o serie de simptome pe care le poate prezenta o persoană care suferă de diverse boli, inclusiv boala Alzheimer. Bolile grupate sub termenul general „demență” sunt cauzate de modificări anormale ale creierului.

Simptomele demenței cauzează un declin al abilităților de gândire, cunoscut și sub numele de cogniție, care este suficient de sever pentru a perturba viața de zi cu zi și funcționarea independentă. De asemenea, acestea influențează comportamentul, sentimentele și relațiile.

Boala Alzheimer reprezintă 60-80% din cazuri. Demența vasculară, care apare din cauza sângerărilor microscopice și a blocării vaselor de sânge din creier, este a doua cea mai frecventă cauză a demenței. Cei care se confruntă cu modificările cerebrale ale mai multor tipuri de demență în același timp au demență mixtă.

CITEȘTE ȘI: Testul care poate indica riscul de a face demență: Este simplu și implică mâna

Există multe alte afecțiuni care pot provoca simptome de afectare cognitivă, dar care nu sunt demență, inclusiv unele care sunt reversibile, cum ar fi problemele tiroidiene și deficiențele de vitamine.

Demența este adesea denumită incorect „senilitate” sau „demență senilă”, reflectând credința răspândită, dar incorectă, că declinul mental sever este o parte normală a îmbătrânirii.

Semnul timpuriu al demenței care apare în gură: Gura uscată

Gura uscată este unul dintre primele simptome ale acestei boli. Atunci când ne gândim la sănătatea dentară, primul lucru care ne vine în minte este un zâmbet strălucitor și o respirație proaspătă, deși unele afecțiuni de sănătate pot provoca respirație urât mirositoare, indiferent cât de sârguincioși suntem cu periajul și ața dentară. Cu toate acestea, igiena orală este legată de sănătatea noastră generală în multe moduri diferite.

De exemplu, deși este posibil să nu asociem automat sănătatea dentară cu sănătatea cardiovasculară, o igienă orală precară este, de asemenea, asociată cu rate mai ridicate ale bolilor de inimă. În plus, starea gurii poate indica avertismente privind alte probleme de sănătate, de la tumori la hipertensiune.

Experții spun că o anumită senzație în gură poate fi unul dintre primii indicatori ai demenței.

„Demența este o tulburare care afectează capacitatea unei persoane de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii”, explică Jim Dunn, consultant clinic geriatric și membru al consiliului Senior Helpers. „Demența nu este o boală specifică, ci un termen general folosit pentru a descrie un grup de simptome specifice pierderii memoriei și altor deficiențe cognitive care sunt suficient de grave pentru a interfera cu capacitatea unei persoane de a efectua activitățile zilnice”, a spus el.

Deși nu există un tratament pentru demență, detectarea precoce este încă importantă. „ Cu tratament și diagnostic precoce, puteți fi capabil să încetiniți progresia demenței și să mențineți funcția mentală pentru o perioadă mai lungă de timp ,” spune Healthline.

Tratamentele pot include medicamente, antrenament cognitiv și terapie

Unele simptome timpurii ale demenței pot apărea cu ani înainte ca o persoană să fie diagnosticată efectiv cu boala. Și spre deosebire de pierderea memoriei și confuzie, gura uscată este un potențial indicator care nu este un simptom comun al declinului cognitiv.

CITEȘTE ȘI: Alimentul cel mai bun pentru creier: Reduce riscul de a face demență

Uitarea crescută este un simptom bine cunoscut al demenței, iar gura uscată este un potențial simptom precoce al demenței. „Deși gura uscată nu este unul dintre cele mai comune semne timpurii ale demenței, poate fi unul dintre primii indicatori”, spune Raymond Dacillo, director de operațiuni pentru C-Care Health Services.

Apa poate fi o provocare pentru cei cu demență, mai ales dacă afecțiunea nu a fost încă diagnosticată, spune Dasilo, adăugând că lipsa de hidratare poate provoca, de asemenea, o scădere a producției de salivă, ducând la uscarea gurii.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro