Articulații înțepenite și dureri intense de spate, de șold sau de genunchi. Dacă și tu te confrunți cu astfel de probleme dimineața, la trezire, află care sunt cauzele și soluțiile!
Chiar dacă vârsta înaintată, lipsa de mișcare, salteaua de proastă calitate sau somnul neodihnitor sunt principalii „vinovați de serviciu” pentru articulații înțepenite dimineața, de multe ori adevărata cauză este cu totul alta, mai ales dacă problemele persistă pe termen lung.
Uneori, astfel de simptome pot ascunde mai multe tipuri de artrită, inclusiv osteoartrită (sau artroză), o subcategorie reprezentativă pentru persoanele vârstnice. Dar pot fi și semnale ale formelor inflamatorii de artrită, cum sunt artrita reumatoidă, artrita psoriazică sau spondilita anchilozantă.
CITEȘTE ȘI: Remediu naturist pentru artrită şi reumatism: Cum să-ţi confecţionezi perna cu muşeţel
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cartilajul și celelalte țesuturi conjunctive care acoperă articulațiile se uzează, producția de lichid sinovial scade. Astfel apar durerile articulare, care se manifestă sub formă de articulații înțepenite, cu precădere dimineața, din cauza faptului că ești inactiv pe parcursul nopții. În cazul artritei de origine inflamatorie, amorțeala este cauzată de inflamații, scrie webmd.com.
Diferența dintre durerile în osteoartrită și cele cauzate de inflamații constă în faptul că cele din urmă pot persista mai mult timp, uneori câteva ore, în timp ce primele trec de la sine în câteva minute, imediat ce începi să faci puțină mișcare.
Redoarea sau rigiditatea articulară este unul dintre cele mai frecvente simptome ale spondilitei anchilozante, afectând cu precădere coloana, șoldurile și genunchii. Așadar, în cazul în care suferi de această afecțiune, cel mai probabil vei avea parte de articulații înțepenite la nivelul gâtului și în regiunea lombară.
La cei cu artrită reumatoidă și osteoartrită, redoarea articulară este mai pronunțată dimineața și mai puternică decât în cazul spondilitei anchilozante. Însă poate fi ameliorată cu un duș fierbinte și exerciții ușoare.
Alte afecțiuni medicale ce pot cauza dureri și redoare articulară sunt bolile glandei tiroide, carența de vitamina D, fibromialgia, lupusul, guta, bursita, dar și obezitatea.
CITEȘTE ȘI: Vitaminele și mineralele care mențin sănătatea și rezistența oaselor – În ce alimente se găsesc
Dacă te trezești cu articulații înțepenite și dureri mai mult de 3 zile consecutive, ar fi cazul să stabilești un consult la medicul reumatolog pentru investigații amănunțite.
În urma rezultatelor, specialistul va descoperi cauza precisă și va putea să întocmească un plan de tratament adecvat care să amelioreze simptomele.
Pe lângă medicația specifică (analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul sau naproxenul, produse biologice), cu siguranță va fi nevoie să faci anumite modificări și în stilul de viață: exerciții fizice zilnice ușoare (meditație, yoga, tai chi, pilates), scăderea în greutate, evitarea stresului, postura corectă la birou sau în timpul somnului, hidratarea corectă și odihna suficientă.