X

Senzația de urechi înfundate: Când să te îngrijorezi

Senzația de urechi înfundate este un semn de luat în seamă. Ți se pare că nu mai auzi la fel de bine, iar sunetul mediului înconjurător e acompaniat, în urechile tale, de țiuieli, pocnituri și altele ca ele. E cazul să vizitezi de urgență un specialist ORL.

La fiecare schimbare de sezon se produc transformări în organism. Dacă despre alergii, dureri osoase ori alte boli specifice se vorbește des și știm cum să prevenim apariția lor, despre una dintre cele mai răspândite dintre ele nu s-a prea auzit.

Ce anunță senzația de urechi înfundate

Culmea, aceasta afectează urechile! Cu toate că nu este vorba despre o afecțiune gravă, catarul trompei lui Eustachio este o infecție foarte neplăcută. Pe lângă ea, pot apărea otite, sinuzite și alte boli ce țin de sfera ORL, cu efecte supărătoare asupra auzului. Canalul care unește timpanul cu faringele și cavitatea nazală poartă numele de trompă auditivă sau trompa lui Eustachio, după numele marelui savant care a descoperit-o. Aceasta face legătura cu aerul din exterior.

Ce supără trompa lui Eustachio?

La orice schimbare a presiunii atmosferice, simțim senzația de urechi înfundate. Cel mai cunoscut exemplu este cel din timpul zborului cu avionul, mai ales la decolare și la aterizare, la fel ca și în telecabină sau lift. Aceeași senazție neplăcută se produce și când suflăm nasul cu putere, când ne reținem strănutul sau hohotele de râs.

În lipsa aerului extern, trompa lui Eustachio se închide, iar aerul din interior presează timpanul. Acest fenomen duce la transportarea bacteriilor și virusurilor din cavitatea nazală către ureche. Prin urmare, se produce inflamația și infecția locală, în termeni medicinali, catar. Aceasta poate chiar închide orificiul trompei, oprind aerisirea timpanului. În consecință, apare senzația enervantă de înfundare a urechii, slăbirea auzului

CITEȘTE ȘI: Cum se curăță corect excesul de ceară din urechi. Greșeli care trebuie evitate

Catar sau altceva?

Faptul că trompa nu se deschide la înghițire conduce, în primă fază la ipoteza catarului trompei lui Eustachio. Dar cauzele pot fi multiple. Dacă mușchiul vălului palatin nu este suficient activ, simptomele sunt asemănătoare. La fel și când mucoasa trompei e afectată de o sinuzită cronică sau din cauza polipilor nazali ori a alergiilor, potrivit libertateapentrufemei.ro. Nici amigdalele nu sunt străine de fenomen, nici tumorile de la nivelul nasului și faringelui.

Primele semnale de alarmă sunt senzațiile de astupare a urechii și pocniturile înfundate. Scăderea auzului și durerile se accentuează. Important este să cerem părerea specialistului otorinolaringolog (ORL-istului). Dacă ignorăm simptomele, boala se poate complica, ducând la otită. Ba chiar pot apărea suprainfecția și secreția purulentă, însoțite de dureri insuportabile.

Mare atenție! La vârste înaintate, hipoacuzia asemănătoare catarului trompei lui Eustachio poate fi semnalul de alarmă al prezenței unei tumori nazofaringiene!

CITEȘTE ȘI: Îți crește păr în urechi? Este printre primele simptome ale unei boli grave

Îți recapeți auzul în 10 minute

Problemele de auz dispar prin intervenția chirurgicală cu balon BTE (Baloon Eustachian Tube). “Intervenția este destinată celor care aud „înfundat”, nu celor care și-au pierdut auzul. Sunetul, în mod normal, se transmite prin aer. Dar la pacienții cu otită se transmite prin lichidul acumulat în urma infecției. De aici senzația de ureche înfundată.

Operația BTE urmărește să dilate trompa lui Eustachio pe un stent, prin endoscopie sub control video. Intervenția asigură că trompa va rămâne deschisă, lichidul va fi eliminat, iar după 8 săptămâni, pacientul va auzi normal. Procedura se practică și la copii, ca alternativă la aeratoarele transtimpanale, cu avantajul păstrării integrității timpanului.”, spune Dr. Valeriu Bronescu, specialist ORL.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro