Profesorul Gheorghe Mencinicopschi sustine ca produsele light nu contribuie la slabire, ci pot chiar incuraja ingrasarea, asa ca trebuie sa fiti informati de ce este necesar sa le evitati.
Termenul „light” este speculat la maximum de firmele producatoare de bauturi racoritoare si de alimente, conform kilocalorii.ro care citeaza doctormenci.ro. Acest termen sugereaza cumparatorului ca e vorba un produs usor, dietetic, prin urmare sanatos si extrem de util in curele de slabire, ceea ce nu este adevarat.
Ca de obicei, este esential sa citim eticheta si sa nu ne lasam pacaliti de precizarile „0% grasimi”, „0% zahar” sau „0% calorii” tiparite cu litere mari. Citind cu atentie vom vedea ca poate produsul are „0% zahar” sau „grasimi”, dar contine nenumarate E-uri.
CITEȘTE ȘI: 12 Mâncăruri nesănătoase pe care le preferă nutriționiștii
Nu cumpăra fructe fără să știi acest lucru: ce înseamnă codurile numerice de pe etichete
Deasemenea, un produs light nu înseamna însa ca daca îl consumi la discretie nu te vei îngrasa.
Rezultatele studiilor arata exact contrariul: desi sunt recomandate în dieta, pot aduce kilograme în plus. Deseori, produsul cu 0% grasimi are adaos mai mare de zahar ori invers.
In alimentele light, zaharul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, gen aspartam (E 951), iar grasimile animale sunt înlocuite cu cele artificiale cu 0% calorii. Light înseamna ca din unele alimente este înlocuit zaharul, din altele grasimile.
De exemplu, un iaurt fructat cu 0% grasimi, de numai 125 g, îti vine sa crezi ca poate aduce mai multe calorii decat unul cu 2,8% grasimi? De vina sunt fructele, care maresc numarul glucidelor (zaharului).
CITEȘTE ȘI: Laptele acrit nu trebuie aruncat. Șase întrebuințări inedite
Sfatul medicului nutriționist: Nu combina NICIODATĂ aceste trei alimente
In cazul sucurilor fara calorii, lucrurile stau altfel. Cand suntem la dieta, bem numai sucuri light si ne întrebam de ce nu dam niciun gram jos. Cercetatorii americani de la Universitatea Purdue au studiat acest efect.
Susan Swithers, coordonatoarea studiului, explica ce au descoperit:
„Gustul alerteaza corect corpul, care se asteapta sa primeasca mai multe calorii, dar cand aceste calorii sunt absente, sistemul devine ineficient. Alimente care doar imita gustul, dar nu ofera si caloriile implicite, perturba, în cele din urma, organismul“.
Din moment ce în corp nu se instaleaza senzatia de satietate, data de calorii, si nici nu se activeaza procesul de ardere a caloriilor, tindem sa mancam sau sa bem mai mult.
Sucurile light au zaharina, aspartam sau chiar sucraloza (E 955, de 600 mai dulce decat zaharul). Aroma lor este data de potentiatorii de aroma, caramel (E 150 – colorant artificial, care confera culoarea bruna), cafeina.
Cu atat de multe E-uri, poate fi o bautura racoritoare light sanatoasa pentru organism? Cu siguranta, varianta light nu este mai sanatoasa decat cea clasica. E energizanta, are edulcoranti si neurostimulatori, care sunt daunatori daca bautura este consumata în cantitati mari.
CITEȘTE ȘI: Micul dejun te poate ajuta să slăbești. Ce eroare trebuie să eviți
Zaharul din aceste produse a fost inlocuit cu edulcoranti (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamati-E 952, zaharina-E 954). Acestia, desi contin mult mai putine calorii decat zaharul, au un efect metabolic contrar: ingrasa! De ce? Pentru ca nu numai ca nu reduc pofta de dulce, ci o accentueaza. Indulcitorii perturba senzatiile de satietate –foame, decuplandu-le de aportul alimentar. Astfel creierul, dupa ce a receptat senzatia de dulce, asteapta recompensa calorica.
Aceasta insa nu mai vine si astfel se creaza un stres metabolic concretizat prin retinerea caloriilor lipsa din alte alimente. Spre deosebire de zahar, care participa la aparitia semnalului de satietate, indulcitorii nu participa la generarea acestei senzatii. Astfel, simtim nevoia de a consuma mai multe si mai multe alimente.
Comentarii: