REVIEW

Sfatul experţilor: Acestea sunt cele mai bune produse care omoară coronavirusul de pe suprafeţe

Foto: Pinterest.com

Majoritatea produselor de curăţenie de uz casnic, de la produsele universale până la detergentul de vase, conţin surfactanţi, substanţe tensioactive care aderă la ulei, microbi şi particule de mizerie, ajutând la îndepărtatea mai uşoară sub jetul de apă.

În timp ce spălatul pe mâini cu apă şi săpun timp de cel puţin 20 de secunde poate ajuta la îndepărtarea a 97% dintre microbi, produsele de curăţenie de uz casnic sunt dezinfectanţi mai buni pentru suprafeţe. De ce? Pentru ca săpunul să fie eficient, acesta trebuie să fie frecat până când se formează o spumă, în timp ce dezinfectanţii omoară microbii prin simplul contact, spune Mary Schmidt, specialist în boli infecţioase din SUA, citat de Insider.

Iată ce ingrediente active se găsesc în produsele de curăţare de uz casnic şi la ce anume trebuie să fim atenţi atunci când folosim un dezinfectant eficient.

CITEȘTE ȘI: Cum să folosești gelul dezinfectant pentru a fi cât mai eficient

Cum ştim dacă un produs de curăţare este eficient

Produsele de curăţare pot cuprinde mulţi termeni diferiţi pe etichetele lor, de la antibacterian la igienizant sau dezinfectant. Dar ce înseamnă cu adevărat?

Potrivit lui Melissa Homer, directorul executiv al unei francize de curăţenie, igienizarea înlătură 99,9% din microbi în timp ce dezinfectarea omoară mai mult de 99,999% din microbi dacă este făcută în mod corespunzător. Un produs antibacterian conţine ingrediente care pot omorî sau încentini răspândirea bacteriilor. Totuşi, ar trebui să fim precauţi, având în vedere că săpunul antibacterian nu este mai bun decât cel obişnuit.

„Dacă vrei să omori COVID-19, ai nevoie de un dezinfectant adevărat, nu ceva antibacterian”, mai spune Homer.

Chiar dacă sunt agenţi puternici de eliminare a microbilor, dezinfectanţii nu-şi pot face treaba bine dacă sunt folosiţi pe suprafeţe murdare – pentru că mizeria şi uleiul vor consuma dezinfectantul şi vor proteja microbii, adaugă Homer. Tocmai de aceea, Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA (CDC) recomandă curăţarea suprafeţelor cu săpun şi apă înainte de folosirea unui dezinfectant.

Cei mai buni dezinfectanţi împotriva virusurilor

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului în locuinţele noastre, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a alcătuit o listă a produselor de curăţenie care s-au dovedit eficiente împotriva COVID-19.

Iată cele mai comune ingrediente active găsite de EPA în dezinfectanţi:

  • Etanol sau Izopropanol (alcool etilic) sunt dezinfectanţi eficienţi atunci când sunt folosiţi în concentraţii mari. Majoritatea produselor de curăţenie care conţin alcool au în compoziţie cel puţin 70% din soluţie, iar dezinfectanţii pentru mâini ar trebui să conţină cel puţin 60% pentru a fi eficienţi. Aceştia devin mai puţin eficienţi în timp pentru că alcoolul se evaporă.
  • Compuşii de amoniu cuaternar sunt folosiţi des ca dezinfectanţi pentru suprafeţe şi pot fi găsiţi în multe produse de curăţare de uz casnic precum şerveţele şi spray-uri dezinfectante. Studiile au arătat că aceşti compuşi au ucis cu eficienţă bacterii, virusuri şi fungi.
  • Hipoclorit de sodiu (clor). Ingredientul activ din clor este hipocloritul de sodiu, care poate elimina virusurile, bacteriile şi fungii. Clorul poate fi folosit pe suprafeţe atinse frecvent precum clanţe şi blaturi, dar trebuie să fie lăsat să se usuce timp de cel puţin 10 minute înainte să fie şters pentru a omorî agenţii patogeni. De asemenea, atunci când folosim clor trebuie neapărat să folosim şi mănuşi, pentru că acesta poate irita pielea.
  • Peroxidul de hidrogen (apă oxigenată) nu este la fel de puternic precum clorul, dar are proprietăţi dezinfectante care omoară cu eficienţă virusurile şi bacteriile. Un studiu publicat în 2018 în Antimicrobial Resistance and Infection Control a arătat că peroxidul de hidrogen a fost mai eficient în eliminarea unor bacterii decât amoniul cuaternar. Concentraţia obişnuită de 3% găsită în magazine poate fi folosită ca dezinfectant.

Produsele de curăţenie de uz casnic care conţin aceste ingrediente pot fi greu de găsit în magazine acum, însă spălatul des pe mâini este la fel de important.

CITEȘTE ȘI: Organizația Mondială a Sănătății recomandă: Cum să prepari acasă gel dezinfectant care omoară coronavirusul

La finalul zilei, spălatul temeinic pe mâini cu săpun obişnuit este un pas important în direcţia cea bună şi îndepărtează 97% din microbi, aşa că nu trebuie să disperăm dacă nu găsim dezinfectanţi, mai adăugă specialistul în boli infecţioase. Nu uitaţi să vă spălaţi des şi cu atenţie pe măini!

Comentarii: