NUTRITIE

Sfatul experților: Cât timp mai poți să mănânci în siguranță resturile de la masa de Crăciun?

Foto: Pinterest.com

La fiecare Crăciun, se pare că există o garanție: O masă plină cu suficientă mâncare pentru a hrăni o turmă și, în ciuda promisiunilor noastre grăbite după fiecare festin de a ne stăpâni anul viitor, ca în Ziua Cârtiței, o facem din nou. Dar cu fiecare banchet de Crăciun exagerat vine poate cea mai bună parte a sezonului – resturile.

Cumva, merișorul pare mai dulce, friptura de porc mai gustoasă, iar cartofii mai gustoși. Cu toate acestea, poate părea, de asemenea, o sarcină nesfârșită să treci prin mâncare de teama de a nu risipi nimic – dar cât timp putem de fapt păstra resturile după ziua de Crăciun?

Dr. Kim-Yen Phan-Thien de la Facultatea de Științe a Universității din Sydney este un expert în siguranță alimentară care a împărtășit cele mai bune reguli și practici pentru a îmbrățișa acest sezon festiv și a vă bucura de resturi fără a vă face griji pentru sănătatea dumneavoastră.

Faceți din zona de pericol prietenul dvs.

Modul în care sunt tratate alimentele va avea un impact asupra siguranței și longevității acestora. Prin urmare, nu există o regulă de încredere de urmat. Dar pentru a vă asigura că obțineți cea mai mare longevitate din resturile de mâncare, Dr. Phan-Thien recomandă tehnica de control al temperaturii.

„Când serviți mâncare, alimentele calde trebuie păstrate calde, iar cele reci trebuie păstrate reci. Alimentele ar trebui să fie păstrate la peste 60 de grade Celsius sau sub cinci grade, iar între cinci și 60 de grade este ceea ce putem considera zona periculoasă”, spune ea. „Acest interval de temperatură tinde să favorizeze dezvoltarea microbiană”.

Prânzul de Crăciun poate fi un maraton de câteva ore încheiat printr-o comă alimentară, dar acest lucru nu este grozav pentru mâncarea ta, care stă pe masă, vulnerabilă la intemperii.

CITEȘTE ȘI: Probleme după masa de Crăciun? Remediile naturale pentru durerea de burtă

„Este frumos să ai o masă mare, dar dacă oamenii lasă mâncarea afară timp de mai multe ore, nu ar trebui să o păstrezi și să mănânci resturile mai târziu”, spune Dr. Phan-Thien.

„Dacă a stat patru ore la temperatura ambiantă, unii agenți patogeni se vor dezvolta. Așa că este mai bine să vă gestionați mâncarea punând porții mai mici, păstrând restul depozitat corespunzător în frigider și scoțând și reaprovizionând după cum este necesar.”

Mâncarea poate sta pe masă într-un interval de două ore, iar dacă este păstrată în frigider în acest interval de timp, poate fi consumată ca resturi. Deși depinde de mâncare, de obicei este sigur să o mănânci în următoarele două-trei zile și este esențial ca mâncarea care a fost caldă să fie reîncălzită bine.

„O friptură de curcan este, în general, sigură de mâncat atunci când este gătită corespunzător, deoarece tratamentul va ucide orice agent patogen de acolo. Cu toate acestea, dacă aveți de gând să păstrați și să mâncați resturile după aceea, este bine să le păstrați la frigider sau să le congelați cât mai repede posibil”, explică Dr. Phan-Thien.

„Dacă a fost în zona de pericol mai mult de două ore, trebuie să mâncați sau să refrigerați imediat. Nu ar trebui să mâncați resturile dacă au trecut mai mult de patru ore.”

Manipularea alimentelor pentru cele mai bune resturi

Viteza de răcire va face sau va distruge resturile, iar frigiderul tău harnic poate păstra totul proaspăt doar dacă temperatura sa este constantă. Dar cu stive de alimente care se îngrămădesc pe fiecare raft, acest lucru nu este de menținut.

Soluția doctorului Phan-Thien este să evitați să împachetați cantități mari într-un singur recipient. Pentru a evita condensarea în interiorul recipientului, lăsați alimentele să se oprească din abur înainte de a le pune înăuntru.

Sfaturi pentru a păstra alimentele în afara zonei de pericol de Crăciun

„Fiți cu adevărat conștienți de abuzul de temperatură și fiți pregătiți având la dispoziție blocuri de gheață”, ne sfătuiește Dr. Phan-Thien.

„Puteți face lucruri pentru a crește rata de răcire pentru a ajuta alimentele și frigiderul, cum ar fi să puneți alimentele pe gheață pentru un timp pentru a reduce temperatura înainte de a le băga în frigider.

„În loc să lăsați mâncarea gătită pe o farfurie, puteți să o puneți pe gheață ca parte a modului în care o serviți, astfel încât să reziste puțin mai mult timp.”

Contează dacă o muscă atinge mâncarea?

O muscă care aterizează pe o mâncare după ore de gătit este dezamăgitoare și, în timp ce unii oameni sunt fericiți să închidă ochii, alții merg solemn la coșul de gunoi.

Potrivit doctorului Phan-Thien, problema cu muștele este că acestea sunt atrase de bălegar, care poate conține organisme precum Escherichia coli și Salmonella enterica.

„Problema dacă o muscă aterizează pe mâncarea ta este că aceasta poate transfera niște agenți patogeni, în afară de faptul că este puțin scârbos”, a spus ea.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să aruncați mâncarea, dar acest lucru variază de la persoană la persoană.

„Ele pot ateriza pe bălegar, pot lua niște bacterii, apoi pot ateriza pe mâncarea ta și le pot transfera acolo, dar dacă au atins ușor mâncarea ta și au zburat, atunci riscul ca tu să ai o doză infecțioasă nu este mare”, spune Dr. Phan-Thien.

„Cu toate acestea, dacă acea mâncare este lăsată afară la o temperatură care favorizează creșterea microbiană, acei agenți patogeni se pot înmulți, iar riscurile pentru siguranța alimentară cresc.”

„De asemenea, nu uitați că trebuie să fim foarte precauți atunci când vine vorba de persoanele vulnerabile – tineri, bătrâni, gravide și persoane imunocompromise – deoarece aceste grupuri se pot îmbolnăvi la o doză infecțioasă mai mică.”

Ce se întâmplă când îi dai câinelui tău resturile din mâncarea de Crăciun?

Nu doar de sănătatea noastră ne facem griji, ci și de cea a companionilor noștri cu patru picioare. Dr. Anne Quain de la Școala de Științe Veterinare a Universității din Sydney a declarat că vede numeroși câini după Crăciun, care suferă de vărsături și diaree după ce au mâncat bunătăți și resturi de pe masă.

CITEȘTE ȘI: Reguli de bază după Crăciun: Ce bem și ce mâncăm pentru a avea o digestie bună

Ea ne sfătuiește: „Cele mai multe dintre aceste cazuri au implicat câini care au mâncat fie șuncă de Crăciun, fie miel sau curcan – și am văzut câteva incidențe ca urmare a creveților.”

„Câinii au adesea o dietă destul de fadă. Un aflux brusc de alimente festive grase poate face ravagii în intestinul lor, ducând la gastroenterită, diaree sau pancreatită. De asemenea, pot suferi de obstrucție intestinală sau perforare din cauza unor corpuri străine precum oase, bețe de kebab și scobitori.”

Ca regulă generală, dacă animalul dvs. de companie nu se simte bine, vă rugăm să îl duceți la veterinar. Nu amânați, mai ales dacă are vărsături sau diaree și mai ales dacă nu bea. Ar putea fi vorba de o afecțiune care pune în pericol viața, cum ar fi pancreatita sau dilatarea gastrică

Comentarii:
preload imagepreload image