Fracturile reprezinta una dintre cele mai comune probleme de natura ortopedica (ale oaselor si ale articulatiilor), asa ca este important ca pacientul sa stie cum poate grabi procesul de recuperare.
Desi fracturile se vindeca de la sine, pacientul poate apela la cateva trucuri si recomandari, pentru a accelera procesul de vindecare a osului fracturat si pentru a reduce riscul de recurenta (osul trebuie sa aiba o densitate optima, pentru a nu avea loc alte fracturi in viitor).
Cele mai bune modalitati prin care poti ajuta osul fracturat sa se vindece este sa te odihnesti si sa limitezi folosirea membrului accidentat – fie ca vorbim despre o mana sau un picior, potrivit doc.ro.
Iata cum poti sa accelerezi vindecarea unei fracturi si, implicit, procesul de recuperare:
Suplimente cu proteine
Pentru ca mare parte din os este alcatuita din proteine, faptul ca pacientului va lua suplimente cu proteine poate sa contribuie la „reconstruirea” osului si la vindecarea lui.
CITEȘTE ȘI: Ne distrugem singuri oasele: Cele mai nocive obiceiuri zilnice
Cand ai o fractura, organismul are nevoie de proteine pentru a construi un nou tesut osos, pentru repararea fracturii. Daca ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata in perioada de recuperare, bogata in surse de proteine, nu ai nevoie de suplimente. Iata cateva exemple de surse excelente de proteine: carnea, pestele, laptele, branza, branza cottage, iaurtul, nucile, semintele, fasolea boabe, produsele din soia, etc.
Suplimente cu antioxidanti
Acestia lupta contra actiunii radicalilor liberi, care sunt generati de distrugerea tesutului. Deoarece fracturile sunt o cauza a degradarii tesutului, administrarea unor suplimente cu antioxidanti poate sa ajute la vindecarea oaselor. Cateva exemple de antioxidanti care se gasesc in suplimente sunt: vitaminele C si E, licopenul si acidul alfa lipoic.
Suplimente cu minerale (printre care se afla si calciul)
Oasele sunt alcatuite in principal din minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul si zincul. Pacientii care iau astfel de suplimente la recomandarea medicului specialist vor descoperi ca oasele se vindeca mai repede daca au crescut aportul acestor minerale.
Aceste suplimente pot accelera formarea calusului (tesut osos nou, el e cel care „sudeaza” capetele ce rezulta din fractura unui os), cresc productia de proteine din oase si accelereaza procesul de vindecare a osului.
Nu uita cat de important este calciul. Acest mineral ajuta la construirea oaselor puternice, asa ca alimentele bogate in calciu pot ajuta la vindecarea mai rapida a calciului. Medicul iti va spune daca ai nevoie de un supliment cu calciu, cat si ce doza trebuie sa iei.
Daca ai o alimentatie echilibrata, este posibil sa nu ai nevoie de suplimente, mai ales cand in dieta ta se afla surse bune de calciu, cum ar fi: laptele, iaurtul, branza, branza cottage, broccoli, kale, soia, fasolea boabe, varza chinezeasca bok choy, tonul sau somonul cu oase, laptele de migdale etc.
Suplimente cu vitamine
Si vitaminele sunt esentiale pentru reconstruirea oaselor, pentru ca acestea sustin majoritatea proceselor si reactiilor celulare care au loc la nivelul osului. Potrivit expertilor, vitaminele C, D si K joaca roluri vitale in procesul de vindecare a fracturii. In plus, unele vitamine din complexul B sunt esentiale pentru productia de energie, asa ca si ele sunt recomandate in procesul de recuperare, dupa o fractura.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la sănătatea oaselor: Alimentele pe care trebuie să le eviţi
Evitarea fumatului
Pacientii care fumeaza ar putea sa se confrunte din aceasta cauza cu o vindecare mai lenta a oaselor. Uneori, acest lucru poate duce la situatia in care osul fracturat nu se vindeca ori are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
Vitamina D, prin expunerea la soare in mod responsabil
Aceasta vitamina ar trebui sa faca parte din dieta pacientului, pentru a ajuta la vindecarea fracturii. Vitamina D ajuta sangele sa preia si sa utilizeze calciul in oase. Pacientul cu fractura poate sa obtina o cantitate importanta de vitamina D atunci cand razele soarelui ating pielea, asa ca ar fi o idee buna ca persoana sa petreaca o perioada scurta de timp afara, in fiecare zi – cam 15 minute ar fi suficiente pentru o persoana cu pielea palida.
Totodata, vitamina D se gaseste, in mod natural, in cateva alimente: galbenusul de la ou pestele gras, somonul, uleiul din ficat de cod, sardinele, ficatul, laptele sau iaurtul imbogatit cu vitamina D etc.
In procesul de recuperare, tine cont de sfaturile medicului:
- asigura-ti un aport optim de calciu prin intermediul dietei
- stai la soare zilnic, pentru ca te ajuta sa obtii vitamina D, un nutrient de care ai nevoie pentru intarirea oselor
- nu fuma
- limiteaza consumul de alcool
- mentine zona afectata cat mai nemiscata, pana cand fractura se vindeca complet
- chiar si dupa ce fractura s-a vindecat, evita sa folosesti osul fracturat o perioada, pentru ca acesta inca se recupereaza.